Podeli ovu vest

Dešavanja / Izdvajamo za Vas

1. JUN – MEĐUNARODNI DAN DECE

1. JUN – MEĐUNARODNI DAN DECE

Međunarodni dan dece se slavi u mnogim zemljama 1. juna svake godine. Na prvoj Svetskoj konferenciji o dobrobiti dece, koja je bila održana davne 1925. godine u Ženevi ( Švajcarska) proglašen je 1. jun kao Međunarodni dan dece.

Zvanično je 1. jun usvojen kao Međunarodni dan dece u međunarodnoj zajednici 1950. godine. Uobičajeno je da se na ovaj dan govori o pravima dece i njihovoj dobrobiti, kao i da se organizuju dešavanja namenjena deci. U okviru proslava, posebno se pominju ovog dana prava dece na život u miru, pravo na zdravstvenu zaštitu kao i na skladan razvoj.

Sličan događaj Svetski dan dece se obeležava i 20. novembra. Ovaj praznik je bio usvojen Ujedinjenjim nacijama 1954. godine i ima za cilj promociju dobrobiti dece širom sveta.

Pročitajte još… Ovo su 5 faza PUBERTETA

Međunarodni dan deteta Srbija dočekuje sa oko 400.000 socijalno ugrožene dece, za koje država izdvaja dodatak.

Siromaštvo, glad, nasilje među decom, smanjenje dečje smrtnosti, dostupnost zdravstvene zaštite svoj deci, pomoć materinstvu i podrška porodici samo su neka od gorućih pitanja društva, koje bi državni organi Srbije, potpisnice Konvencije UN o pravima deteta, morali da reše.

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, registrujte se i razmenite svoja iskustva sa ostalim članovima!

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se