Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Saveti

10 NEPRIJATNIH TEMA ZA RODITELJE TINEJDŽERA KOJE NIKAKO NE TREBA DA IZBEGAVATE

10 NEPRIJATNIH TEMA ZA RODITELJE TINEJDŽERA KOJE NIKAKO NE TREBA DA IZBEGAVATE

Postoje brojna pitanja i problemi kojima se nije nimalo lako baviti, bilo da ste u ulozi roditelja ili u ulozi tinejdžera. Bilo da su u pitanju problemi vezani za odrastanje dece i trenutak kada će ona otići ili oni vezani za svakodnevne opasnosti i koje kultura u kojoj živimo nosi sa sobom. Roditelji se plaše da se suoče sa tim stvarima, osećaju se neugodno, ne znaju šta da odgovore. Kao način da iz toga pobegnu koriste radne obaveze. Anketa među mladima pokazuje da su najveći problemi sa očevima to što previše rade, što ne idu u korak s vremenom, nisu savremeni i previše su agresivni. Problemi sa majkama su u tome da su uvek nervozne ili iznervirane, takođe suviše rade i ne idu u korak s vremenom, ne razumeju potrebe mladih tj. adolescenata.

rositelji-decaSve ovo ukazuje na nedovoljnu zainteresovanost za odnos sa svojom decom. Suviše često posao služi kao izgovor da bi se izbegli neprijatni razgovori na različita pitanja od kojih nikako ne treba da bežite. Koja su to pitanja?

Seksualnost

Mnogo naprednih roditelja se pretvara da se osećaju sasvim prijatno kada se povede reč o ovoj temi. Međutim, teško da je tako. Roditelji će se pretvarati da su širokih shvatanja, da sa lakoćom govore o tome, ali čim se stigne do suštine ovog pitanja – eto užasa.

Tinejdžeri to znaju, svesni su toga. Razgovor sa roditeljima na temu seksualnosti često je mučan, a ako to i nije, nikada se ne priča na ličnom nivou, najčešće je u pitanju gotovo školski razgovor, sipanje informacija o „pčelama i cveću“. Često tinejdžeri osećaju sažaljenje prema svojim roditeljima i pokušavaju da im uštede trud, po cenu toga da ostanu bez informacija koje žele i koje su im potrebne.

Oblačenje

Sukobi generacija su ovde očigledni. Roditelji imaju određenu ideju kako dete treba da bude obučeno. Nije to samo pitanje stila, već i razlika odeće za odrasle i odeće za decu. Pokušajte da razumete želje tinejdžera da se oblače kako žele i da prate modu svog doba, da se uklapaju u model koji im postavljaju vršnjaci.


Pridike umesto razgovora sa decom

Tinejdžeri ne vole da lažu. Oni to čine iz straha ili zato što su primorani. Ključ je u iskrenosti i poštovanju. Ukoliko sa njima pokušate da razgovarate, sa razumevanjem i poštovanjem umesto da im držite lekcije i pridike, možete biti jako iznenađeni rezultatima.

 

Izlasci

Ključ svega je umerenost. Ne treba ni previše ograničavati. Roditeljska zabrinutost je sasvim razumljiva ali tinejdžeri će naći način da ostvare makar deo svojih namera. Poslužiće se i lažima ako bude neophodno. Mnogo je bolje imati dogovor koji će i roditelji i tinejdžer smatrati dovoljno dobrim i zadovoljavajućim.

Udvaranje

Nemojte imati dva aršina za mušku i žensku decu. Osim što to ostavlja tragove na psihu deteta, izazivaće bunt i dodatne probleme. Nemojte nikada dozvoliti muškom detetu da duže ostane napolju, ili da učini nešto što ženskom detetu zabranjujete.

Autoritet

Pitanje autoriteta često izaziva osećaj krivice kod roditelja. Da li pokazivati autoritet ili decu pustiti da se ponašaju kako žele u cilju sticanja slobode?

Tinejdžeri često osećaju da je autoritet maska iza koje se roditelji kriju i postupaju u skladu sa tim. Pretvaraju se da se plaše roditelja, mada to nije istina. Setite se ovoga kada sledeći put dođete u dilemu da li pokazati autoritet ili ne.

Prročitajte još…PAŽNJA, EVO KAKO DA ZAŠTITITE DETE OD SUNCA: Sprečite toplotni udar, sunčanicu i slepilo!

Ljubomora

Tinejdžeri lako uočavaju ljubomoru i često je uočavaju na pravi način. Posebno su ljubomorni očevi, majke nešto ređe. Roditelji generalno pokušavaju nešto što doživljavaju kao zaštitu svoje dece. Zatvaraju ih, sprečavaju u socijalnim kontaktima sa vršnjacima suprotnog pola. Šminkanje kod devojaka i odevanje koje ističe seksualnost predstavlja čest problem i izvor sukoba.

Odlazak

Ovo je suštinski strah roditelja. Strah da će dete odrasti i otići, da će ga izgubiti.  O ovome treba razgovarati sa svojom decom, potrebno je da shvate da su vam i dalje potrebni i da je moguće imati dobar i kvalitetan odnos, a da se sve ne svede na to da svoju decu držite zatvorene.lk

Promene

Promena je veliki udarac za roditelje na koji se treba nekako navići. Nije u pitanju samo odrastanje dece već sve promene koje taj proces sa sobom nosi.

Pušenje i droga

Ovo je česta i prilično problematična tema. Deca danas znaju o drogama mnogo više od svojih roditelja, a opet je i veliki razlog za brigu. Na kraju, ipak se sve svodi na odnos sa decom i mogućnost da se razgovara.

Ključ svega je komunikacija. Odrastanje nije lako. Ako ne verujete, setite se svog. I potom učinite sve što je u vašoj moći da olakšate vašem tinejdžeru taj komplikovani period. Ulaganje truda i vremena u dobar odnos sa vašim detetom je investicija koja se uvek višestruko isplati.

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, registrujte se i razmenite svoja iskustva sa ostalim članovima!

Izvor:najboljamamanasvetu.com

 

 

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se