Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Zanimljivosti

20 načina da se “resetujete” kada deci nije dan

20 načina da se “resetujete” kada deci nije dan

 

Na svom blogu mama Lisa, inače majka devetoro dece govori kako da ostanete pribrani kada su klinci nervozni a atmosfera je blizu ključanja. Poenta je u tome da prestanete s tim što ste do sada radili, da prestanete da žurite, da se nervirate i posvetite neko vreme nečemu sasvim drugačijem. Obavezno je da to radite svi zajedno, i klinci i mama i tata. Tek onda je to dugme za reset, a ovo su njena uputstva:

disi duboko

Dišite duboko

Viknem: „Dišite duboko!“ Onda svi stanu i zajedno dugo, polako udišemo, podižući ruke uvis. Zatim lagano izdišemo dok spuštamo ruke. Ceo pokret je veoma spor i smislen. Ponekad ponovimo nekoliko puta, pa nastavljamo sa uobičajenim aktivnostima.

Razvijanje radnih higijenskih navika!


skakanje

Poskoci sa odručivanjem 

Svi batalimo ono što radimo i uradimo 20 poskoka sa odručivanjem. Ovo je naročito dobro kad imaju višak energije koju moraju da potroše. Smešno je kako mali pokušavaju da usklade pokrete rukama i nogama.

 c
 
  Evo šta jedan tata poručuje drugim tatama!

Igre sa bojama

Ako ne pada kiša, uzmem gomilu debelog papira u raznim bojama, lepljivu traku i pribadače (držala sam ih nekad u fioci pored ulaznih vrata) i iznesem napolje. Pribodem ili zalepim trakom listove papira za stabla, auto, žbunje, ulazna vrata… tako da budu raštrkani i da sve mogu da ih vidim sa stolice na koju ću sesti, koju onda stavim u sredinu. Okupim decu i kažem: „Spremni… Crveno!“ Svi trče da pronađu crveni papir, pa kad svi stignu do njega, viknem neku drugu boju i tako dok se ne umore. Ponekad malo promenimo igru, pa kažem ime jednog deteta i jednu boju. Na taj način stariji dobiju priliku da brže izvršavaju zadatke.


sudopera

 Stanice za igru u kuhinji

Napunim sudoperu dopola vodom i priborom za kuvanje, napunim jedan tiganj pirinčem, drugi slamčicama, plastičnu činiju pasuljem. Sve stavim na pult (ili sto) i navijem tajmer na pet minuta. Na svakoj „stanici“ mogu da se igraju samo pet minuta pre nego što se zamene. Ostanite u kuhinji da nadgledate i posvetite pažnju njihovim kreacijama. Posle 20 minuta je gotovo.

Evo šta jedan tata poručuje drugim tatama!

igracak

Igračke za hitne slučajeve

Neke igračke držim skivene visoko u ormanu za posebne prilike. Izvadim ih iz ormana i navijem tajmer na 30 minuta. Posle toga igračke sklanjam bar na mesec dana. Jedino tako upali svaki put.


Game pieces

 

Društvene igre

Svi zajedno sednemo i igramo nešto vrlo dosadno, tipa „čoveče, ne ljuti se“. Ponekad im je samo potrebno da sednete i 15 minuta im se posvetite u potpunosti.

 muyika
 
 
 

Muzika je lek

Muzika je izvanredno rešenje za ovakvu vrstu problema. Ako nemam vremena za igre ili „kuvanje“ pirinča, pustim im neku veselu dečiju muziku i onda uz jednu pesmu svi zajedno igramo, i mama i tata, ako je kod kuće. Jedna pesma može svima da promeni raspoloženje.


cepanje papira

 

Cepanje papira

Svima nam je ponekad potrebno da uradimo nešto nečuveno i neočekivano. Tada svakom detetu dam po tri lista debelog papira i svi stanemo ukrug pa kad kažem: „Sad!“, svi cepamo papire i bacamo na pod. Onda skačemo i vrištimo i smejemo se i kikoćemo i padamo i bacamo papire na sve strane nekih pet minuta. Potom kažem: „Gotovo!“ i moramo da počistimo što brže i na što blesaviji način.

C
 
 
 
 

Ležanje u travi

Često, kad nije hladno, vlažno, itd. izađemo napolje i legnemo u travu. Na smenu govorimo šta vidimo u oblacima, ili ako nema oblaka postavljam pitanja pa svi redom odgovaraju. Ponekad legnemo na trampolinu umesto na travu.


zeleno pice

Zelena zdravica

Sipam jestivu zelenu boju u limunadu ili vodu. Sve pozovem u kuhinju, svima dam po čašu „zelenog bućkuriša“ i svi pijemo u isto vreme. Pijemo što brže možemo i blesavimo se. Ako je dan bio posebno težak, obavezno podrigujemo.

:

hodanjeHodanje na rukama

Svi obuju cipele na ruke i idu unaokolo dok ne kažem stop. Onda se zamrznu kao statue dok ne kažem da krenu dalje. Ponekad govorim do kog komada nameštaja da odbauljaju. Radimo ovo nekih 15 minuta a onda sklonimo cipele.


kupanjac

Kupanjac

Nije ovo kupanje zbog čistoće, ovo je kupanje radi igre – 15 minuta u kadi s nekoliko igračaka i bez pranja kose. Prosto, vreme da sve stane i da se igramo u vodi.

citanje

Čitanje knjiga

Ako su svi umorni, dohvatim knjigu i čitam naglas na neobičan način: s naglaskom, kao čudovište, i glumim šta se dešava – visim naopačke s kauča… Uradim nešto zbog čega će se to čitanje razlikovati.


setnjaDržanje za ruke

Ponekad je samo svima potrebna mama na nekoliko minuta. Onda se uhvatimo za ruke i šetamo, kad je moguće napolju, ali i u kući. Kažem nešto kao: „Recite mi šta vam se danas dopalo“ i hodamo i hodamo i prosto se dodirujemo nekoliko minuta.

pitalice

Pitalice 

Stanu ispred mene i zaspem ih pitanjima. Moraju vrlo brzo da odgovaraju i ako otežu, kažem: „Cin!“ i onda moraju da padnu, pa da ustanu. (Ako vam fali inspiracije, pomislite na omiljenu knjigu ili film i pitajte ih o tome: „Kako se zvao onaj lik što je…“, „Ko je poslednji ono rekao u filmu?“, „Koje je boje bila…. dok je devojčica trčala?“) Ovo je naročito zgodno za mame koje doje i kojima je potrebno da malo sednu dok starija deca traže pažnju.


bojenje

Obojte imena

Ispišem im imena vrlo krupnim, debelim slovima i dobiju po tri bojice da ih oboje. Nema deljenja, menjanja… Samo tri bojice. Sad!

uzina

Užina

Sednete s njima i porazgovarate nekoliko minuta. Nemojte ih posaditi da sednu i otići. Samo sedite nekoliko minuta, nazdravite čašama „Za bolji dan!“ i prezalogajite nešto.

 

saputanje
 

Šaputanja

Kažem: „Hajde da se igramo šaputanja!“ i navijem tajmer na 5–10 minuta. Sve to vreme sedimo i pričamo, ali svi moraju da šapuću. Potrudite se da bude šašavo i zanimljivo, nagnite se da im šapnete na uvo ili hodajte na prstima.

 
 
zivotinje
 
 

Životinje

Sednem na kauč i okupim ih oko sebe tako da budu malo razmaknuti, koliko da rašire ruke. Onda navedem životinju i oni je oponašaju dok ne kažem drugu.


deca

 

Usporeno snimano

Ovo je dobro raditi posle mnogo drugih aktivnosti. Krećemo se i govorimo usporeno. Oni me prate. Onda neko drugi vodi. Jeste zabavno, ali energija se stišava i lakše je vratiti se u kolosek.

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, registrujte se i razmenite svoja iskustva sa ostalim članovima!

Izvor: mojpedijatar.co.rs

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se