Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Saveti

5 znakova da je vaše DETE POD STRESOM!

5 znakova da je vaše DETE POD STRESOM!

Ispunjavanje školskih obaveza, popravljanje ocena pre tromesečja ili polugodišta, susretanje sa nepoznatim ljudima i upoznavanje sa njima, prilagođavanje novim životnim okolnostima, rastrzanost deteta između školskih obaveza, roditeljskih zahteva i društvenih aktivnosti… U svim ovim situacijama dete trpi snažan pritisak koji za posledicu može imati pojavu stresa.

Otišla da živi sa SINOM i SNAJOM i doživela bolno RAZOČARENJE: Suze bake nikog ne ostavljaju ravnodušnim!

MONTESORI rečenice koje treba da koristite I U VAŠOJ KUĆI!

1. Slabljenje imunološkog sistema

Usled izloženosti stresu, telo deteta počinje da reaguje. Javljaju se mnoge fiziološke promene u vidu ubrzanog disanja, lupanja srca, znojenja i sl. U osnovi je pojačano lučenje kortizola (hormona stresa) i adrenalina, koji obezbeđuju telu brži protok krvi. Ovakve fiziološke reakcije u opasnim situacijama obezbeđuju organizmu mogućnost za rekaciju „bori se ili beži“. Kada je organizam deteta duži vremenski period izložen stresu ovakvo fiziološko stanje postaje iscrpljujuće za dete i funkcionisanje njegovog imunološkog sistema. Odbrambene sposobnosti tela bivaju oslabljene, pa je dete sklono virusnim infekcijama, alergijama i sl.

10 ZDRAVIH razloga za ŠETNJU PO HLADNOM VREMENU!

2. Poremećaj spavanja

Poremećaji ustaljenih navika u spavanju mogu da ukazuju na to da je dete pod stresom. Prisustvo stresa može različito uticati na detetov san. Kod neke dece, organizam počinje da reaguje na stres, tj. da se brani od njega tako što pojačava potrebu za snom, pa deca počinju da spavaju znatno duže nego što je za njih uobičajeno. Međutim, daleko je veći broj one dece kod kojih stres izaziva nesanicu. Ta deca ostaju budna do kasno u noć, postaju nervozna, zabrinuta i opterećena lošim mislima. Ona pokušavaju da shvate zbog čega se osećaju psihički loše, zašto su uplašena i zašto ne mogu da spavaju, što dodatno pojačava njihovu nesanicu.

Ponekad, MAMA ZABORAVI!

3. Smetnje u radu sistema za varenje

Stres i stalno prisutno osećanje pritiska i brige koje dete oseća, mogu negativno uticati i na funkcionisanje sistema za varenje. Najčešće se mogu ispoljiti bol u želucu, mučnine i povraćanje, problemi sa stolicom (zatvor ili dijareja) koji su učestali i ponekad se stiče utisak da su postali hronični.

Zašto je TREĆE DETE bilo NAJBOLJA ODLUKA koju sam donela?

ZAŠTO SE NEKA DECA REĐE RAZBOLJEVAJU?

Ovakve smetnje su često praćene i promenom telesne težine. Neka deca kada su pod stresom počinju da preteruju sa unosom hrane, a neka pak ne mogu da jedu, pa su im obroci neredovni i minimalni.

10 ZDRAVIH razloga za ŠETNJU PO HLADNOM VREMENU!

4. Srčane smetnje

Srčane tegobe mogu ukazivati na to da dete trpi konstantan stres. Ispoljavaju se uglavnom u vidu tahikardije (ubrzanog rada srčanog mišića), visokog krvnog pritiska ili srčane aritmije.

Ponekad, MAMA ZABORAVI!

To nipošto ne treba ignorisati, jer ukoliko su ove manifestacije prisutne duži vremenski period, mogu postati uzročnici mnogih ozbiljnih srčanih bolesti. Imajući ovo u vidu, pedijatri najčešće preporučuju deci vežbe disanja i aktivnosti koje će ublažiti dejstvo stresa na taj način što će se dete opustiti i relaksirati.

MONTESORI rečenice koje treba da koristite I U VAŠOJ KUĆI!

5. Pojava bolova

Dete se usled stresa može žaliti na glavobolju, bol u grudima, leđima, vratu, kičmi i sl. Ovi simptomi mogu da budu izvor brige i sumnje da je uzrok bola neko ozbiljnije oboljenje. Međutim, ako se utvrdi da je uzrok psihološke prirode, postoji niz relaksacionih aktivnosti koje treba potencirati kako bi dete uspelo da eliminiše ovakve smetnje. Tu spadaju: crtanje, igra na otvorenom, odlazak na izlet, bavljenje sportom i sl.

10 ZDRAVIH razloga za ŠETNJU PO HLADNOM VREMENU!

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, registrujte se i razmenite svoja iskustva sa ostalim članovima!
Izvor: www.mojedete.info

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se