Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Saveti

Da li treba kažnjavati decu?

Da li treba kažnjavati decu?

Roditelji najčešće kažnjavaju tinejdžere zabranom izalzaka, a psiholozi tvrde da je ova zabrana efikasna samo ukoliko ste dosledni.

KAZNE su ponekad jedini način da deca shvate da treba da ispune svoje obaveze, ali ih treba sprovoditi na pravi način kako bi one bile efikasne i u njima ne preterivati, tvrde psiholozi.

Najčešća kazna je zabrana izlazaka i uglavnom se primenjuje zato što deca imaju loše ocene, nisu ispoštovala neki dogovor ili su neljubazna u razgovoru… Međutim, roditelji najviše greše što nisu istrajni i što najčešće kaznama samo prete. Deca vrlo brzo shvate da su u pitanju prazne priče i prestaju na njih da reaguju.

Kako ih onda sprovoditi i da li je zabrana izlazaka kao najčešća kazna efikasan način da ponašanje svog tinejdžera držite pod kontrolom?

Psiholozi savetuju da prvo treba jasno definisati kaznu i objasniti detetu kakvo ponašanje će je izazvati. Takođe, kada tinejdžeru zabranite da izlazi mora jasno da se zna šta ta zabrana podrazumeva.

Ukoliko detetu ne dozvoljavate da se vidi sa prijateljima, ali mu dozvolite da, na primer, koristi mobilni telefon ili vreme provodi na internetu i društvenim mrežama, nećete mnogo postići. Jasna i konkretna pravila veoma su bitna u procesu vaspitanja, a zabrane treba da budu precizno definisane da bi imale svrhu. Ako detetu zabranite da izlazi, ali mu dozvolite da kod kuće radi šta hoće, kazna nema svrhu. Najvažnije je da u kazni budete dosledni.

Pročitajte još…Kako društvene mreže utiču na tinejdžere

kaznjavanje_dece

Ako se odlučite da kaznite dete to uradite i nemojte zbog izvinjenja ili suza skraćivati ili menjati kaznu. Zabranu izlaska nemojte da primenjujete kada ga, na primer, očekuje neki bitan događaj, kao što je zabava koju je dugo pripremao sa prijateljima. To će izazvati veliki bes i razočaranje, pogotovo ako ste ga u tome ranije podržavali. Kada se odlučite da mu nešto zabranite, obrazložite to argumetima, bez teških reči i svađe. I ne popuštajte, jer svako skraćivanje kazne ili zaobilaženje pravila detetu šalje pogrešnu poruku.

Ukoliko je, na primer, vaš tinejdžer od početka školske godine bio kažnjen pet puta i svaki put ste kaznu skratili ili je ukinuli pre vremena, na taj način ga samo oslobađate odgovornosti i šaljete mu poruku da će se i sledeći put “izvući”. Nijedan tinejdžer neće lako podneti kaznu, pa se naoružajte strpljenjem. Pazite kako razgovarate jer će tinejdžeri vrlo verovatno biti raspoloženi za svađu i pokušavaće da vas ubede da grešite.

Često se događa da posle svađe usledi još jedna kazna, što samo produbljuje konflikt i udaljava vas od rešenja. Tinejdžeri imaju izraženu potrebu da pokažu nezavisnost i zbog toga je jako teško sprovoditi kazne jer ih često i svesno krše. Kada vaše dete uprkos zabrani izađe iz kuće, pokušajte da ostanete smireni.

Kada se vrati, pitajte ga zbog čega vas nije poslušao i šta misli da bi bila adekvatna kazna za takvo ponašanje. Ali nikada nemojte razgovor da počinjete rečima “moraš da me slušaš…” ili “ja sam roditelj, a ti dete i radićeš kako ja kažem…”, jer ćete tako samo izazvati suprotan efekat.

Pustite dete da kaže šta misli, pokušajte svađu da pretvorite u “običan” razgovor, da saznate razloge njegovog buntovništva i neposlušnosti. Ponašajte se tako da dete oseti da ga slušate i poštujete njegovo mišljenje, bez obzira na to što se ne slažete.

Uvek imajte na umu da je najvažnije da vaše dete shvati da određena ponašanja nose posledice i da pravila koja ste zajedno uspostavili moraju da se poštuju.

Zabrana izlazaka može da bude efikasna kazna, ali samo ako se primenjuje dosledno i ne za najmanju sitnicu. Kazne ne smeju da budu jednolične, odnosno nemojte stalno da pretite istim sankcijama, savetuju psiholozi.

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, registrujte se i razmenite svoja iskustva sa ostalim članovima!

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se