Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas

Deca i razvod: Najosetljiviji su adolescenti!

Deca i razvod: Najosetljiviji su adolescenti!

Dete je do kraja treće godine upijajući um, kao sunđer je. Tada bi otac i majka trebalo najviše da se vole, tvrde psiholozi! Trebalo bi da se vole uvek, jer “najbolje što otac može da pokloni svojoj deci je da voli njihovu majku”, ali u praksi to nije uvek tako. Razvod je potres za celu porodicu, ali uglavnom najteže pada mališanima. I nema dobrog trenutka da se to desi. Gotovo sve studije „barataju“ istim podatkom – mališanima u bilo kom uzrastu teško padne činjenica da mama i tata više neće živeti zajedno.

“AKO SE GRANICE NE POSTAVE DO PUBERTETA, TA BITKA JE U VEĆINI SLUČAJEVA IZGUBLJENA“

Naučite dete VERBALNOJ SAMOODBRANI!

– Dete će uvek patiti, ali će tog problema najmanje biti svesno do treće godine – kaže dečji psiholog Skot Kerol. – Što je starije, situacija će biti traumatičnija, posebno oko jedanaeste godine, jer je mališan do tada proživeo deceniju sa oba roditelja, a sada shvata da se njihova zajednica urušava.

Otišla da živi sa SINOM i SNAJOM i doživela bolno RAZOČARENJE: Suze bake nikog ne ostavljaju ravnodušnim!

Psiholog i psihoterapeut Milica Zarin načelno se slaže sa ovom teorijom, ali ističe da ne postoji strogo pravilo.

– Sve je individualno, jer svaki period nosi rizik i nijedno doba nije pravo za razvod – kaže psiholog. – To je kao kada bi vas neko pitao: „Kada biste želeli da vam umru roditelji?“. Odgovor je: „Nikad“. Ali, to se ipak desi. Istina je da je lakše kada je dete malo, pa ne morate ništa da mu objašnjavate. A, možda je najteže u pubertetu, jer adolescenti grade sopstveni identitet i vrlo su osetljivi na sve što ih potresa.

MONTESORI rečenice koje treba da koristite I U VAŠOJ KUĆI!

10 ZDRAVIH razloga za ŠETNJU PO HLADNOM VREMENU!

A, odluka mame i tate da život nastave na dve adrese, svakako je ogromna promena. Sagovornica kaže da dečja reakcija zavisi, pre svega, od toga da li je razvod njihovih roditelja funkcionalan ili disfunkcionalan.

SAČUVAJTE IM RUTINU

ADAPTACIONI period mališana na razvod traje oko godinu i po, a stručnjaci kažu da je važno da im se do tada sačuva rutina. – Razvod je sam po sebi stres, a menjanje sredine, škole ili vrtića samo “doliva ulje na vatru”. Deca imaju strah od neizvesnosti, koji može da ublaži rutina. Neka na spavanje i dalje idu u isto vreme, vrate se u “normalan” ritam što pre, jer će to da im pomogne da se naviknu na nove, promenjene porodične okolnosti – kaže naša sagovornica.

Ponekad, MAMA ZABORAVI!

– Ukoliko su se razišli na civilizovan način i sarađuju oko vaspitanja deteta, viđaju ga redovno, pokazuju mu ljubav i nežnost, ne koriste ga kao sredstvo manipulacije, onda će dete relativno mirno podneti tu promenu. Ali, ako razvod znači ekstenziju patnje, pa se bivši supružnici i dalje svađaju, vređaju, fizički zlostavljaju, onda sve to znači još veću traumu za mališane – navodi Milica Zarin.

Zašto je TREĆE DETE bilo NAJBOLJA ODLUKA koju sam donela?

Zato, roditelji, vodite računa da vam dete ne bude ni oruđe ni oružje, nego neko o kome ćete nežno i iskreno brinuti kao da ste sa njegovom majkom/ocem u harmoničnom braku. I pažljivo mu saopštite odluku o razvodu.

Pomozite detetu koje ima VISOKU TEMPERATURU!

– Dete mora da zna da nije učestvovao u donošenju te odluke, da nije krivo i da ne treba da ima grižu savesti. Mnoga deca misle da im se roditelji ne bi razveli da su ona bila bolja, da nisu plakala, pravila im probleme. Ali, taj osećaj krivice mora da im se skine. Iznesite im pritom i prednosti novih okolnosti, pa im objasnite da će se mama i tata sada manje svađati, a oni će imati dve sobe, dva puta će slaviti rođendan ili ići na more. Na vama je da učinite sve da im olakšate – savetuje Milica.

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, registrujte se i razmenite svoja iskustva sa ostalim članovima!
Izvor: Novosti

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se