Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Saveti

Devojčice učite da MISLE, a ne da se ŠMINKAJU!

Devojčice učite da MISLE, a ne da se ŠMINKAJU!

Insistiranje na izgledu od ranog detinjstva ima za posledicu to što se više od 15 odsto devojčica, mlađih od 12 godina, šminka i pati od poremećaja u ishrani.

30 NAJLEPŠIH RADNIH KUTAKA ZA ŠKOLARCE

Kada upoznate četvorogodišnju devojčicu koja pleni osmehom i gleda vas umilnim okicama u roze haljini na tufne, prirodno je da joj kažete kako je slatka.

NASPAVANI SPREMNI ZA PRVI DAN ŠKOLE!

U ovome, naizgled, nema ničeg lošeg, jer nas mališani spontano “mame” da im laskamo. Međutim, neka istraživanja pokazuju da je ovakav pristup kriv za činjenicu da je devojkama danas izgled važniji od pameti i obrazovanja. Njima se od malih nogu plasira priča o lepoti, ona se postavlja kao imperativ i usađuje u svest dece.

Liz Blum, autorka knjige “Razmišljajte: razgovori za pametne žene u zaglupljenom svetu” navodi da više od 15 odsto devojčica mlađih od 12 godina redovno stavlja maskaru, ajlajner i karmin, pati od poremećaja u ishrani, ima smanjeno samopouzdanje i komplekse zbog fizičkog izgleda, a da čak i pametne, uspešne studentkinje izjavljuju kako bi rađe bile lepe nego pametne.

One su duhovna bića, a ne lutke

Zato ona savetuje da se sa devojčicama razgovara na drugačiji način, da se u ranom detinjstvu promeni obrazac ponašanja, kako bi se izbegle posledice u kasnijem dobu.

Umesto da ih pohvalite za suknju, lutku ili kikice, Liz predlaže da ih na prvom susretu pitate kako su, šta čitaju, šta vole, a šta ne, o lepim manirima… Ukoliko su starije, pametno im je prići sa temama o zagađenju životne sredine, promenama u školskom sistemu, treninzima…

Kako da naterate klince da jedu povrće

Liz kaže da je suština da se devojčice od najranijeg uzrasta uče da razmišljaju svojom glavom i pažnju osvajaju mudrim promišljanjem i zanimljivim pričama, a ne da čekaju da im neko udeli kompliment na račun izgleda. U protivnom, svaki put kada se to ne desi, one će se osećati manje vredno. Zato je potrebno da im se u ranom detinjstvu usadi svest o značaju ulaganja u unutrašnju, a ne spoljašnju lepotu. To je tek jedna, ali vrlo važna, stavka u ispravnom sistemu vrednosti.

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, registrujte se i razmenite svoja iskustva sa ostalim članovima!
Izvor: bebac.com

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se