Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Saveti

Dozvolite detetu da trči i padne

Dozvolite detetu da trči i padne

Ugledni stručnjak za rani razvoj dece dr Ranko Rajković, bivši predsednik Mensinog svetskog odbora za darovitu decu, bio je gost Kažiprsta na TV B92.

30 pitanja za školarca umesto: „KAKO JE BILO U ŠKOLI DANAS?”

On je u razgovoru s novinarkom TV B92 Suzanom Trninić apelovao na roditelje da ne stavljaju svoj komoditet ispred dečjih potreba, ali i da iz ljubavi ne preteruju i ne stavljaju dete pod “stakleno zvono”.

“Ne dozvoljavamo deci da skaču i padnu. Zato se posle dešava da dete pada na glavu, a ne zna da ispred sebe treba da stavi ruke”, objašnjava dr Rajković.

Saveti stručnjaka: Poboljšajte imunitet svog deteta i pripremite ga za nadolazeću jesen!

“Drugo je što nećemo da trčimo za detetom. Kupimo televizor da dete ne smeta, ne dozvoljavamo mu da bude dosadno”.

Rajković ističe da dosada pokreće kreativnost kod dece, a da dostupnost elektronskih uređaja kod mališana blokira taj proces, jer im je sve dostupno “na dugme”.

“Posao deteta je da se kreće. Vaš posao je da dete bude što spretnije i okretnije. Deca su zarobljena u virtuelnom svetu”, kaže dr Rajković.

“Kada dete jednom uđe u taj svet, iz toga ga je teško izvući. Roditelj je tu da napravi granice. Decu treba da vratimo u parkove, a ne da sede svaki dan po tri-četiri sata”.

On je istakao da roditelji neopravdano prebacuju krivicu na institucije, iako deca u ključnom periodu razvoja, dakle do pete ili šeste godine, najviše vremena provode s njima. Zato smatra da je potrebno da roditelji prihvate odgovornost za razvoj svog deteta.

Devojčice učite da MISLE, a ne da se ŠMINKAJU!

Ipak, budući da je deo tima koji trenutno radi na razvoju školstva u Srbiji, smatra da je i našem sistemu potrebna korenita promena.

“Fokus učenja ne treba da bude na prostom reprodukovanju. Moramo da naučimo decu da misle”, rekao je on.

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, registrujte se i razmenite svoja iskustva sa ostalim članovima!
Izvor: B92

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se