Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Saveti

Drugorođena deca imaju veće šanse da SKRENU SA PUTA tvrde istraživači!

Drugorođena deca imaju veće šanse da SKRENU SA PUTA tvrde istraživači!

Nedavna studija pokazala je da drugorođena deca imaju veće šanse da upadaju u nevolje u školi ili da imaju problema sa zakonom kasnije u životu.

Istraživači sa nekoliko univerziteta u svetu, uključujući i MIT, kao i Univerzitet u Floridi, pratili su ponašanje nekoliko stotina „parova” braće u Danskoj i Floridi – dvema dramatično različitim kulturama.

Dobrodošla u STVARAN SVET: Majka objavila kako ODGAJA dete i DIGLA PRAŠINU!

20 POUKA O VASPITANJU DEČIJEG PSIHIJATRA SVETOMIRA BOJANINA

„Iako su u pitanju dve potpuno različite zemlje, rezultati su zapanjujuće slični: u porodicama sa dvoje ili više dece, drugorođeni dečaci imaju i 40% veću šansu da se suoče sa disciplinskim merama u školi, a kasnije i u pravosudnom sistemu” kažu autori u svom izlaganju rezultata istraživanja.

Koja je veza između redosleda u rađanju i verovatnoće da će dete biti „problematično”?

Autori istraživanja kažu da veruju da je ovaj viši rizik od delikventnog ponašanja kod drugorođene dece zapravo posledica toga što mlađa deca imaju daleko manje prilike da sa roditeljima provedu kvalitetno vreme u četiri oka. Rezultat je ponašanje kojim pokušavaju da skrenu pažnju na sebe.

Najpopularnija imena u Beogradu za 2017: Iznenadiće vas progoze za narednu deceniju!

Pričajte sa njima KAO SA ODRASLIMA: TEPANJE im samo ODMAŽE!

Autori ističu i to da roditelji češće izostaju s posla zbog obaveza vezanih za prvo dete u prvim godinama rođenja, nego što je to slučaj sa drugim ili trećim detetom. Drugorođena deca se, dakle, ne takmiče samo sa svojom starijom braćom i sestrama već i sa karijerama svojih roditelja.

Druga stvar, drugorođenda deca uglavnom kao model ponašanja uzimaju stariju braću ili sestre (koja su po prirodi stvari impuslivna i egoistična), dok prvenci uče od roditelja.

Istraživanje je dokazalo još nešto, što nije nikog posebno iznenadilo – prvorođena deca uglavnom su pametnija, a razlog je jednostavan. Roditelji s njima provode više vremena jedan na jedan i imaju priliku da u najmlađem uzrastu dobiju mnogo nepodeljene pažnje.

Pismo mame iz Aranđelovca prosvetnim radnicima

Da li roditelji s drugim detetom pomalo izgube entuzijazam?

Mnogi roditelji koji su učestvovali u istraživanju priznali su da su bili manje entuzijastični kada je reč o aktivnostima drugog deteta – čitanje pred spavanje, zajedničke igre, učenje novih stvari – baš sve ono što utiče na stepen inteligencije.

KAKO DA VAS DETE SLUŠA?

10 PREDIVNIH DEČIJIH IMENA koja smo trajno pozajmili od RUSA!

Osim toga, majke su u značajnom broju priznale da nisu bile toliko oprezne u drugoj trudnoći. Nezdrava hrana, alkohol, duvan, svega toga su se lakše odricale u prvoj trudnoći. A sve to ima svog uticaja na razvoj i inteligenciju deteta.

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, registrujte se i razmenite svoja iskustva sa ostalim članovima!
Priredila A. C.
Izvor: zelenaucionica.com

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se