Podeli ovu vest

Dešavanja / Izdvajamo za Vas / Osnovne škole

Gašenje škole Radivoje Popović

skolarci-gasenje-skole-radivoj-popovic

Naša drugarica blogerka ana me je zamolila da objavim njeno obraćanje javnosti:

Kako je u subotu 4 februara u medijima odjeknula šokantna vest da se planira gašenje OŠ Radivoj Popović u Zemunu, roditelji dece ove škole su bezmalo očajni i prestrašeni.

Naime, ovu školu pohađaju deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, različitog tipa ometenosti i socijalnog statusa. Prvobitno je škola namenjena obrazovanju gluve i nagluve dece iz cele Srbije, ali u poslednjih nekoliko godina kako se povećava broj dece sa višestrukim smetnjama u razvoju za ovu školu se odlučuju roditelji dece iz autističnog spektra i ostalih razvojnih smetnji.

Ovo je jedna od dve škole u celom Beogradu koja zapošljava defektologe-surdologe i jedno od dva mesta u Beogradu gde deca koja su neverbalna (ne mogu da govore zbog različitih smetnji u razvoju iako možda imaju očuvan sluh) mogu da nauče komunikaciju znakovnim jezikom.

Ovu školu trenutno pohađa 83 dece. U internatu boravi 20 dece iz cele Srbije. U poslednje dve godine je upisano više od 50 dece. Na vrtić i predškolsko je ogromna navala. U najavi je upis dva puna odelenja prvog razreda. Sva su odelenja trenutno puna. U poslednje dve godine nijedno dete nije ispisano iz ove škole!

Šta se sada dešava i zašto panika?!

Najavom da se planira ukidanje škole ili spajanjem sa nekom drugom, naša deca bukvalno ostaju na ulici. Za decu sa smetnjama u razvoju veliki je problem promena sredine, i to ne samo zbog dece, već će im i u obrazovnom smislu ovo biti veliki problem. Kada se dete premešta u novu sredinu potrebno mu je 4-6 meseci dobre procene i navike na nastavnike i nastavnika na njega. Znači gubi se vreme. Dete regresira! Deluje kao da je ovu odluku doneo neko naprečac, i to neko ko nema dovoljno i poznavanja obrazovanja i potreba dece sa invaliditetom, niti razumevanja za složenost situacije u kojoj ta deca odrastaju! Možda misle da je obrazovanje i napredak naše dece nebitan?!

Sa druge strane, OŠ Radivoj Popović je u poslednje dve godine bila predmet interesovanja raznih donatora i humanitarnih akcija. Sve što je ulagano ulagano je u napredak i razvoj dece sa invaliditetom, a ne u vrtiće i redovne škole. Znači sve zahvaljujući deci kojoj su donacije namenjene i sposobnosti rukovodstva škole.

Naša deca (deca sa smetnjama u razvoju) su naišla na jako veliki otpor od strane predškolskih ustanova i redovnih škola, i danas posle više godina od donošenja krovnog Zakona o sistemu obrazovanja i vaspitanja pojedini nastavnici i profesori dozvoljavaju sebi sa govore protiv INKLUZIJE. Inkluzija se uvek nekako dovodi u vezu sa uključivanjem dece sa smetnjama u razvoju u redovan sistem obrazovanja, ali u stvari svako uključivanje i socijalizacija je INKLUZIJA!

Ako se već navodi da „inkluzija nije dobro sprovedena“, zašto se jedna ovakva škola koja ima sve potrebne resurse za individualan rad sa decom, ljudske i stručne i svu potrebnu opremu, ne posmatra kao RESURS u zajednici već kao višak prostora kojemu je potrebna prenamena. Ako su samo zidovi u pitanju, hajde da napravimo nove zidove. Meni deluje kao da je u pitanju neki veći interes, a to svakako nije interes dece sa invaliditetom!

Kako je uopšte neko mogao školu ovog profila da stavi u grupu sa redovnim osnovnim I srednjim školama? Da li postoji mreža škola za obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju?

Nekome smetaju naša deca na tom mestu!?

Da li je ta RADNA GRUPA ZA OPTIMIZACIJU I REORGANIZACIJU MREŽE OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA, koju je formiralo Ministarstvo prosvete i Gradski sekretarijati planiralo da nekako drugačije pomogne deci sa invaliditetom da se lakše integrišu i uključe u društvo ili planirala da obezbedi pedagoške asistentre svim nastavnicima i svoj deci kojima je takva podrška potrebna!?
Pitam se da li je neko o tome razmišljao.

Pitam se I kao majka 13 godišnjeg dečaka koji ima višestruke smetnje u razvoju. Kao samohrana nezaposlena majka koja ima još dece o kojima treba da se brine I izvede ih na pravi put, a svo svoje vreme mora da posveti obrazovanju baš ovog malog dečaka, jer njega nema ko da odvede u školu, dočeka, pomogne mu da se uključi u društvo, pomogne mu da bude prihvaćen.

skolarci-gasenje-skole-radivoj-popovic2

Pitam se kao majka koja se aktivno bavi ovom temom već 13 godina-od dijagnoze, operacije srca, neljubaznih medicinskih sestara, loših prognoza, fizikalnih terapija, raspale porodice, neprihvatanja familije, getoizacije u predškolskom, neprihvatanja u redovnoj školi, odustajanja od redovnog sistema obrazovanja zbog nedovoljne podrške u školi, I za dete I za učiteljicu I za roditelje!

Nedovoljne podrške od upravo tog istog Ministarstva prosvete I Gradskog sekretarijata za dečiju zaštitu I obrazovanje koje sada hoće da UKINE ovu školu u kome se moje dete razvija I napreduje, a ja sam konačno bezbrižna. Ja kažem UKINE, a oni će reći SPAJA sa drugom školom. Da sam želela da ga upišem u školu Stefan Dečanski to bih svakako I uradila. I ja I još 83 roditelja! OVO JE SKANDAL VELIKIH RAZMERA. Ovde nije važan ni direktor ni zaposleni što će ostati bez posla. Nisu važne ni porodice koje svoju decu sa razlogom šalju svakodnevno baš u ovu školu. Nisu važni ni donatori koji su želeli da unaprede položaj dece sa invaliditetom opremivši ovu školu potrebnim sredstvima za rad.
Važno je da se ne može sreća jedne ciljne grupe graditi na nesreći druge. U ovom slučaju –obezbedivši 500 mesta za decu vrtićkog uzrasta, oštetiće se 83 porodice koje imaju decu koja su osobe sa invaliditetom koje se inače muče da se uključe u društvo i traže svoje mesto na kugli zemaljskoj!
Dece sa smetnjama u razvoju ima sve više, treba da tražimo načine da ih dočekamo i da im pomognemo. Ako se ovo uradi sada ovako, na silo, po ovakvoj optimizaciji i racionalizaciji, šteta koja se pravi će se vratiti kao bumerang veoma brzo onima koji su odluku doneli i sproveli je u delo!
Ana Knežević , zabrinuta majka

Izvor: Blog b92

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se