Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Saveti

Grafomotorika – Kako naučiti dete da pravilno drži olovku

Grafomotorika – Kako naučiti dete da pravilno drži olovku

Grafomotorika je sposobnost držanja olovke i pisanja. Ona se razvija i vežba, pa je potrebno detetu da se omoguće aktivnosti koje će mu pomoći da savlada ovu sposobnost. Većina dece prepoznaje slova i brojeve i pre polaska u školu, a neka deca znaju i da ih pišu iako se tehnika pisanja usvaja u prvom razredu. Dete otkriva zadovoljstvo korišćenja olovke imitirajući roditelje kao novi vid osvojene realnosti, a kasnije i kao model ponašanja sa kojim se približava odraslima. Kako dete raste i sazreva, sazreva i njegova grafomotorika.

Deca za pisanje i bojenje počnu da se interesuju već sa godinu dana i nemojte se ustručavati da im date olovku i papir. Kupite flomastere koji ne ostavljaju fleke na odeći i pustite dete da razvija finu motoriku. Mnogi roditelji očekuju da dete nauči da drži olovku pravilno već sa dve ili tri godine. To se retko dešava, a da biste znali da li vaše dete drži olovku u skladu sa uzrastom, pogledajte sledeću ilustraciju:

drzanje-olovke

Negde oko pete godine, dete bi trebalo već da drži olovku pravilno, takozvanim tripod zahvatom. To znači da je hvata između palca, kažiprsta i srednjeg prsta. Ipak, ako vaše dete ni u predškolskom uzrastu nije naučilo da drži olovku, to nije razlog za brigu. Potrebno je samo da mu malo pomognete.

Pročitajte još…Uspešni vaspitni modeli i stilovi roditelja

Recimo, možete mu dati lopticu u ruku kojom piše, tako da mu domali i mali prst budu zauzeti držanjem loptice, pa praktično i ne može da drži olovku nepravilno. Ili mu dajte stare, istrušene drvene ili voštane bojice koje neće ni moći da uhvati drugačije nego sa tri prsta.

Dajte mu da samo ljušti mandarine ili manje narandže. Ovim će vežbati hvatanje malih predmeta svojim prstićima, dok u isto vreme i vuče (koru), to je veština koja će mu trebati za pisanje.

Sve što je potrebno je – vežba i vaše strpljenje!

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, registrujte se i razmenite svoja iskustva sa ostalim članovima!

 

 

 

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se