Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Saveti

Kako da naterate klince da jedu povrće

Kako da naterate klince da jedu povrće

Svim roditeljima je važno da se deca zdravo hrane, ali deca su samo mali ljudi, pa kao i veliki ljudi, uglavnom više vole da jedu ono što je ukusnije i manje zdravo, od, recimo, povrća.

Evo u kom uzrastu dete treba da zna da veže pertlu, vozi bicikl, kada da se samo tušira…

Ako svaki dan insistirate na porciji povrća i svaki vaš porodični ručak završi se time što se vi derete, a dete roni suze u tanjir (i postojano istrajava u odluci da NE POJEDE brokoli), život će vam se pretvoriti u pakao, a dete će zamrzeti povrće za ceo život.

Ali, novo istraživanje sprovedeno u Australiji pokazalo je da postoji prilično jednostavan način da vi isterate svoje, odnosno da dete pojede povrće, piše “Dejli mejl”.

Sve se svodi na to kako ćete im servirati obrok, a to je dokazano eksperimentom koji su sproveli naučnici sa Dikin univerziteta testirajući 72 mala ispitanika koji idu u osnovnu školu.

Vežbe za poremećaje čitanja i pisanja

Ispostavilo se da će deca pre pojesti šargarepu (ili bilo koje povrće) ako im ju je date “u komadu” nego isečenu.

“U proseku, deca su pojela 10 odsto više povrća ako im je posluženo u izvornom obliku, nego ako je bilo iseckano. Dakle, dete će pojesti celu šargarepu ako mu je poslužite ‘u komadu’, ali neće pojesti istu tu šargarepu ako je iseckana. Osim što je to jednostavan način da ih naterate da pojedu više povrća, olakšaće vam posao pošto ne morate da ga seckate”, izjavio je dr Gi Liem, koji je vodio istraživanje.

Evo šta jedan tata poručuje drugim tatama!

Ono što je interesantno je da teorija “radi” i u kontra smeru: “Ako čokoladu izlomite na kockice, dete će pojesti manje nego ako mu na raspolaganje stavite celu čokoladu”, objašnjava dr Liem.

I, naravno, najvažnije od svega je da nikad ne zaboravite da deca kopiraju roditelje. Ako hoćete da podmladak pojede brokoli… znate šta vam je činiti. Prijatno!

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, registrujte se i razmenite svoja iskustva sa ostalim članovima!
Izvor:  mondo.rs

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se