Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Saveti

KAKO DA ODGAJITE DECU KOJA ĆE PRIČATI SA VAMA KAD POSTANU TINEJDŽERI?

KAKO DA ODGAJITE DECU KOJA ĆE PRIČATI SA VAMA KAD POSTANU TINEJDŽERI?

Naučite da slušate

 

Roditeljstvo sa sobom nosi puno izazova a jedan od većih je tinejdžerski uzrast. Međutim, ono što radite sada, dok su deca manja, može da napravi veliku razliku kada uđu u tinejdžerske godine. Moguće je da odgajite decu u tinejdžere koji razgovaraju sa vama, koji su iskreni, otvoreni i divni mladi ljudi sa kojima je lepo provoditi vreme. Ali, osnova se gradi dok su mali.

Naravno, dobra stvar u životu jeste da uvek možemo da menjamo stvari, čak i ako se deca približavaju ovom uzrastu, da bi odnos sa njima krenuo u boljem pravcu. Znači, bilo da su vaša deca mala i skoro tinejdžeri radite sledeće stvari i prelazak u ovaj uzrast će ići glatko:

Dok su mala, deca će vam milion puta ponavljati istu priču o omiljnom liku ili igri, malo kasnije o onome što su videli na You Tube-u ili kod drugara. Roditelji nemaju uvek strpljenja da slušaju pa se nekada isključe, požuruju da završe priču i sl. Važno je, međutim, da naučite da odvojite vreme za slušanje vašeg deteta.

TIHA TRAGEDIJA koju žive naša deca!

Kada pokažete detetu da je za vas ono što ono govori jako važno stvarate atmosferu u kojoj ono želi da vam kaže stvari. Tako će početi da priča i o problemima sa drugarima, brige o kojima želi da raspravlja i druge važne teme.

Ovo znači da ćete čuti i stvari koje vam se neće svideti, možda će hteti da pričaju o vašem ponašanju i sl. Znajte i da će kako rastu biti trenutaka u kojima ćete morati da se suzdržite od brzih komentara. Sve to vodi ka odnosu u kome vaše dete može da bude iskreno i u kome zna da može sa vama da razgovara o svemu.

Ima roditelja koji kažnjavaju svoju decu i za najmanju sitnicu, kontrolišu svaki detetov momenat i cepidlače oko svega. To dovodi do toga da se dete ili plaši da bilo šta radi ili radi šta hoće jer zna da će i onako uvek biti kažnjeno.

Ako dete zna da ćete ga sigurno grditi ili kazniti, čak i za sitnice, kada poraste i bude tinejdžer velika je verovatnoća da će kriti stvari od vas, lagati, iskradati se i sl. Zato razmislite, da li je toliko strašno ako se vaš devetogodišnjak malo zadržao sa drugarima u povratku kući iz škole? Morali ste da ponovite detetu 5 puta da sredi svoju sobu? Naravno da je to dosadno, ali dobro razmislite pre nego što ga kaznite. Kada vaše dete počne da vozi i ogrebe kola, da li želite da vam kaže šta je uradilo ili da to krije i samo traži način da sve popravi iza vaših leđa? Ili da laže iz straha?

Postoje načini da vaše dete naučite poštovanju i odgovornosti na pozitivan način, bez nerviranja oko sitnica ili kažnjavanja i za najmanju grešku.

Nagrađujte iskrenost

Ako je vaše dete nešto pogrešilo ili imalo nezgodu ili ga nešto muči, ono mora da zna da u svakom momentu može da stane ispred vas bez straha i sve vam kaže. Nijednom roditelju nije lako da se nađe pred detetom kada prekrši neko pravilo ili mu govori ono što će ga razočarati ili zabrinuti. Neka vrsta kazne mora da se primeni, ali nekada je najbolje nagraditi iskrenost manjom kaznom ili čak pustiti dete da se provuče.

Dajte prednost stvaranju porodice u kojoj dete može uvek da bude potpuno iskreno. Želite da imate tinejžera koji može sa vama da razgovara o svemu, čak i o najosetljivijim temama.

Budite uzor dobrih osobina

Kada se govori o osobinama i karakteru, možete pokušati da naučite dete čemu god hoćete, ali ako vas ono ne vidi da i vi živite po vrednostima koje nastojite da mu prenesete, nećete u tome uspeti.

Deca uče iz primera i ako želite da budu strpljiva, nežna i puna ljubavi, bolje je da i vi budete takvi da bi vaše lekcije imale efekta.

PROF. DR NESTOROVIĆ IMA VAŽNU PORUKU: Roditelji, mazite svoju decu jer je to dobro za imunitet!

Budite iskreni sa njima

Ako pogrešite, izvinite se. Ako vaše dete ne može nešto da dobije ili uradi jer porodica nema dovoljno novca, budite iskreni i recite to. Ako vam je neprijatno zbog neke situacije ili nečega što se desilo, porazgovarajte o tome.

Dozvolite detetu da vas vidi kao pravu osobu i ono će se povezati sa vama. Iskrenost u vezi porodičnih pitanja, odnosa, novca, će mu dozvoliti da i ono vrati istom merom. Otvorena i iskrena komunikacija je ključ odgajanja deteta koje će onda razgovarati sa vama i kada malo poraste i postane tinejdžer.

Postavljajte pitanja

Dete će znati da ga slušate po pitanjima koje postavljate i po tome koliko ste uključeni i razgovore. Budite iskreno radoznali i postavljajte pitanja vezana za školu, učitelje, drugare i sl. Neverovatni razgovori mogu da poteknu iz obilnog pitanja.

I što ranije počnete to bolje. Tako će, kad porastu, znati da ne postavljate pitanja samo da biste ga kontrolisali već zato što je to ono što obično radite i zato što stvarno želite da znate.

Dozvolite im da sami donose odluke

Dozvolite detetu da ofarba kosu ako želi i to u boju po svom izboru. Nek samo odluči frizuru i dužinu kose. To je njihova glava. Dopuštanje donošenja odluka o kosi, odeći, o tome šta će jesti za ručak i sl., su manje odluke koje će im pomoći da uvežbaju da, kada za to dođe trenutak, znaju da donesu neku veću i važniju.

Sigurno se nećete uvek složiti sa njima, ali dok se ne radi ni o čemu opasnom pustite ih da probaju. Donošenje odluka je kao mišić koji treba da se razvije i ojača, a vi to ne možete da uradite umesto njih.

Biće izazova, ali ako radite sve ovo sigurno ćete moći bolje da uživate u tinejdžerskim godinama vašeg deteta slušajući i smejući se zajedno.

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, registrujte se i razmenite svoja iskustva sa ostalim članovima!

Izvor: www.najboljamamanasvetu.com

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se