Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Saveti

Kako da vaše dete NEMA KOMPLEKSE: 5 fraza koje treba da izbegavate u vaspitanju!

Kako da vaše dete NEMA KOMPLEKSE: 5 fraza koje treba da izbegavate u vaspitanju!

Mnogi roditelji sanjaju da njihovo dete u budućnosti postane nezavisna uspešna osoba s jakim karakterom. Ali vrlo često ne znamo zašto izrastaju u životno neprilagođene osobe. Roditelji ostaju u nedoumici: “Kako se to dogodilo?” Čak i jedna na izgled nevina fraza, može uticati na psihu deteta.

JESTE LI I VI SEBIČNA MAJKA?

Samo JEDNIM OBRASCEM DO REFUNDACIJE za privatne vrtiće!

Zato, kada pričate sa svojim detetom temeljno birajte reči i shvatite ovo ozbiljno. Prikupili smo za vas 5 fraza, na koje roditelji treba da zaborave jednom i zauvek.

1. Kad sam bio u tvojim godinama bio sam odličan učenik!

Za svako dete – roditelji su ljudi koji znaju sve. Oni formiraju odnos deteta ka svetu oko njega, ali i samom sebi. U frazi “Uvek sam bio odličan učenik” dete vidi konkurenciju. Deca, koja često čuju ovakvu frazu, celi život u porodici nešto dokazuju. S jedne strane, to je dobro, ali pri tome osoba ostvaruje nešto ne zbog sebe, već za mamu i tatu. Ovo radi da bi roditelji uvideli da je dete vredno njih. Takva osoba, praktično, nikad ne uživa u svojim uspesima. Izuzetak je, ako “roditelj-odlikaš” priznaje postignuća svog čeda, ali to se retko događa.

Napokon DOBRE VESTI ZA ŽENE I MAJKE u Srbiji

foto: Shutterstock

Ovo su 8 tipova SVEKRVA! ? Koja je vaša?

2. Ne volim te kad nisi dobar!

Nakon ove fraze dete može početi da se trudi biti ispravno. Ali, pri tome, ono odbacuje sve svoje potrebe i želje i pokušava pogoditi tuđa očekivanja. Roditeljima to odgovara, ali na kraju,identitet deteta ostaje sakriven.

Šta sam sve PREĆUTALA ĆERKI kad mi je rekla da ŽELI DA POSTANE MAJKA: Reči koje diraju dušu!

Pričajte sa njima KAO SA ODRASLIMA: TEPANJE im samo ODMAŽE!

Kada odraste, pokušava svima udovoljavati i živeti s motom: “Želim da me vole, a zato moram učiniti ono što drugi žele. Nemam svoje želje, zato postoje želje drugih “.

3. Tanja na polugodištu ima zaključeno 5, a ti 4!

Roditelji žele ono što je najbolje. Ali, takva poređenja su vrlo bolno iskustvo za dete. Deca ga prenose u svoj odrasli život. Detetu je vrlo neprijatno kada ga uspoređuju s nekim drugim. U svom budućem životu, takve osobe se nastavljaju upoređivati sa drugima, ali ne u svoju korist. Ova fraza neće izazvati kod deteta želju da postane bolje.

25 POKAZATELJA DA STE MAMA KOJA ČUVA SAMA

foto: Shutterstock

4. Ne sramoti me!

Zbog ovakve fraze kod deteta počinje da se razvija kompleks. Ono misli da je sramota, ne samo za majku i oca, već i za ostale. Deca žele pažnju, ali ne znaju što s njom da rade. Oni se sakrivaju, zatvaraju i postaju izgubljeni.

Kako VASPITATI DEVOJČICU u doba Kardašijana?

5. Ne želim da te vidim i da te čujem! 

Dete koje čuje ovu frazu, živi sa osećajem krivice pred roditeljima. Budite pažljivi sa izjavama takve vrste.

Ovih 5 fraza treba isključiti, ako ne želite da se kod vašeg deteta formiraju kompleksi. Govorite svom detetu više o vašoj ljubavi prema njemu, o tome kakve vrline ima i kako ste ponosni na njega. I ono će, iz svoje slobodne volje, dati sve od sebe.

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, registrujte se i razmenite svoja iskustva sa ostalim članovima!

Izvor: atma.hr

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se