Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas

Kako društvene mreže utiču na tinejdžere?

Kako društvene mreže utiču na tinejdžere?

Društvene mreže su jako popularne, naročito među omladinom, što ih čini više u trendu. Mladi sve više imaju potrebu za velikim grupama prijatelja na društvenim mrežama, a sa velikim delom njih nikada neće direktno stupiti u kontakt.

Brojna istraživanja pokazuju da društvene mreže u velikoj meri utiču na način na koji mladi gledaju na prijateljstvo i intimnost. Danas prosečan tinejdžer ima oko 300 prijatelja na Facebook-u i oko 79 pratilaca na Twitter-u, a poneki imaju i mnogo više.

dete-za-kompjuterom-fejsbuk

Takođe se menjaju i norme koje se tiču privatnosti, jer većina tinejdžera slobodno objavljuje fotografije i lične podatke većini svojih kontakata na društvenim mrežama. Određena istraživanja ističu i podatak da većina mladih ne razume najbolje pojmove polise privatnosti ili geolociranja, pa čak ni moguće opasnosti od deljenja svojih šifara. I pored toga, mladi danas osećaju i određeni društveni pritisak da održavaju velike mreže virtuelnih prijatelja, koje nikad ne moraju upoznati lice u lice. Društvena podrška dolazi iz činjenice da imaju široku publiku koja može da vidi sve što oni objavljuju.

Postoje i naznake da intimna prijateljstva između mladih gube na značaju kao posledica pojačanog korišćenja društvenih medija. Umesto toga, mnogi mladi ličnu podršku pronalaze u afirmaciji iz ‘’lajkova’’ i komentara na svojim postovima iako komunikacija preko ekrana stvara slabiji osećaj povezanosti sa nekim od direktne komunikacije.

Pročitajte još…Kada detetu treba kupiti mobilni telefon

Najtužnije od svega je to što današnja omladina ne zna stari za dobri osećaj držanja džojstika i igranje super marija. Pored toga nemaju ni tu muku od notifikacija, rikvestova koji nam stižu za svakojake igrice na primer na Facebook-u. Ako slučajno ne prihvatite te rikvestove dolazite do neprijatne situacije da se vaš prijatelj sa druge strane monitora naljuti na vas jer niste mu poslali tokene za slagalicu, ovcu na farmi ili čekić da izgradi svoj sopstveni dvorac, a možda vas čak i izbriše iz prijatelja što će vas sigurno jako povrediti.

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, registrujte se i razmenite svoja iskustva sa ostalim članovima!

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se