Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Saveti

Kako do roditeljskog dodatka?

Kako do roditeljskog dodatka?

Postoji mnogo dobrih načina da “provedete” svoju trudnoću. Svakako, najbolji je da udovoljavate sebi i bebi koju očekujete. Ali, u slučaju da nakon porođaja želite da ostvarite pravo na roditeljski dodatak, koji je za Srbiju relativan i pozitivan novitet – onda vam savetujemo da izdvojite nekoliko dana svoje trudnoće i nabavite svežanj dokumenata koji su potrebni za to.

RAZVIJANјE SAMOPOUZDANјA KOD DECE

U suprotnom, ako budete čekali da se porodite, sva je prilika da ćete odustati od roditeljskog dodataka. Jer, kada dobijete novog člana porodice, tako krhkog i zahtevnog, kome ste jedino vi  neophodni – neće vam biti do obijanja pragova raznih institucija, pa ni da daju velike pare, a kamoli simbolične cifre… Zato, pamet u glavu.

Ko ima pravo na roditeljski dodatak?

Pravo na roditeljski dodatak ostvaruje majka za prvo, drugo, treće i četvrto dete, pod uslovom da je državljanka Republike Srbije, da ima prebivalište u Srbiji i da ostvaruje zdravstvenu zaštitu preko Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak, sa potrebnom dokumentacijom, podnosi se najkasnije do navršena tri meseca života deteta.

Razvijanje radnih higijenskih navika!

Koliko novca možete da očekujete?

Roditeljski dodatak za prvo dete se isplaćuje jednokratno, a za drugo, treće i četvrto: u 24 jednake mesečne rate – da vam slučajno ne bude mnogo! Visina roditeljskog dodatka se utvrđuje u odnosu na dan rođenja deteta, dok se uslovi za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak utvrđuju u odnosu na dan podnošenja zahteva.

Iako se iznosi menjaju mesečno, roditeljski dodatak je, zaključno s 1. majem 2014, okvirno iznosio: za prvo dete (jednokratno) – 37.110,82 dinara, za drugo – 145.117,35 u 24 rate, za treće – 261.199,28 u 24 rate, i za četvrto – 348.262,03 u 24 rate.

Evo šta jedan tata poručuje drugim tatama!

Država ne daje pomoć za više od četvoro dece.

Budite spremni na sve

Prilikom odlučivanja o pravu na dodatak, organ uprave koji vodi postupak – može da zatraži i druge dokaze, koje oceni neophodnim, u cilju utvrđivanja materijalne istine. To znači: budite spremni na sve! Ako za vreme trudnoće prikupite potrebna dokumenta… naravno, vodeći računa o njihovom roku trajanja (da nakon vašeg porođaja i dobijanja izvoda iz matične knjige rođenih za prinovu,  ne budu starija od šest meseci), na dobrom ste putu da dobijete određen iznos novca. Na kraju, zar ga niste zaslužili?

Šta vam je potrebno od dokumentacije?

Uz zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak, koji od nedavno može da se skine sa sajta http://www.beograd.rs/ (u pretraživač ukucajte „roditeljski dodatak”), ili preuzme lično u Sekretarijatu za socijalnu i dečju zaštitu – u Tiršovoj br.1, podnosi se sledeća dokumentacija:

– original izvoda iz matične knjige rođenih sa hologramskom zaštitom za svu decu (ne stariji od šest meseci, pribavlja se u matičnoj službi opštine)

– uverenja o državljanstvu RS za majku, ne starije od šest meseci -original ili overena kopija (ne stariji od šest meseci, pribavlja se u matičnoj službi opštine)

– fotokopija lične karte majke i oca

– fotokopija overene zdravstvene knjižice majke

– fotokopija prijava prebivališta za svu decu (dokument se pribavlja u nadležnoj službi MUP-a Srbije)

– uverenje Centra za socijalni rad nadležnog prema mestu prebivališta majke da ona: neposredno brine o detetu za koje je podnela zahtev, da deca prethodnog reda rođenja nisu smeštena u ustanovu socijalne zaštite, hraniteljsku porodicu ili data na usvojenje i da nije lišenja roditeljskog prava u odnosu na decu prethodnog reda rođenja

Dokumentacija se predaje opštinskoj/gradskoj službi dečje zaštite u mestu prebivališta najkasnije do navršena tri meseca života deteta.

Šta posle?

Mesec dana od prijema rešenja službe dečije zaštite, u Info-centru Poštanske štedionice proveravate, pozivajući se na svoje ime i prezime i JMBG, da li je roditeljski dodatak uplaćen. Uplatu za roditeljski dodatak podižete u najbližoj pošti, uz ličnu kartu i rešenje opštinske/gradske službe dečije zaštite, tako da ne morate da otvarate poseban račun kod Poštanske štedionice.

O tačnoj sumi, ali i svim ostalim pitanjima u vezi sa roditeljskim dodatkom, možete da se informišete u opštinskoj – gradskoj službi dečije zaštite u mestu prebivališta.

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, registrujte se i razmenite svoja iskustva sa ostalim članovima!

Izvor: yumama.com

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se