Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Srednje škole

Kako se obrazovanje može pokrenuti sa mrtve tačke na zavidan nivo: “Tehničko-poljoprivredna škola”

Kako se obrazovanje može pokrenuti sa mrtve tačke na zavidan nivo: “Tehničko-poljoprivredna škola”

U maloj sredini kao što je naša, svi smo u toku šta se oko nas dešava. Učenici tvrde da njihovi roditelji znaju šta se dešava u školi pre nego bilo ko drugi jer škola ima aktivan sajt, Facebook i Instagram stranicu kao i elektronski dnevnik.

Naime, jedina u gradu ima odličnu medijsku komunikaciju, a i prva je u gradu pokrenula školski časopis “Schooliranje” u elektronskom obliku. Od sasvim obične škole je u poslednje dve godine, a naročito jednu godinu unazad postala škola koja daje konkretan primer kako se može obrazovanje pokrenuti sa jedne mrtve tačke na zavidan, savremen nivo.

about_2Prvo, škola s vremena na vreme organizuje humanitarne žurke za srednjoškolce u svom holu i za  godinu dana je prikupljeno preko 200.000 dinara koji se koriste u humanitarne svrhe kao što su: pomoć za lečenje sugrađana, pomoć socijalno-ugroženim porodicama i pomoć mnogima kojima je u datom trenutku neophodna. Učenici uživaju u dobroj zabavi i organizaciji tako da je svaka žurka uspešno završena.
Za vreme malih odmora, uključuje se lagana muzika kao što su džez i bluz, učenici biraju pesme koje žele da slušaju pa se bira lista top 5 pesama koje se puštaju za vreme velikog odmora, što predstavlja početak školskog internet radija.
Sva bitna obaveštenja koja se tiču rada škole se blagovremeno objavljuju na stranicama, raspored časova i učionica se izbacuje par dana pred početak svakog polugodišta.

Turniri u malom fudbalu, stonom tenisu i šahu su također privukli učenike da se prijave i pokušaju da osvoje nagrade i dobra mesta, da se druže i takmiče.
Izložba za druženje i upoznavanje različitih kultura sa migrantima i tražiocima azila smještenim u Sjenici se pokazala privlačna srednjoškolcima i osnovcima da se uključe i daju svoj doprinos ovom projektu.

Pročitajte još… 10 znakova koji pokazuju da je vaše dete razmaženo!

about_1Učenici treće godine smera “Tehničar za kompjutersko upravljanje” su konstruisali model stolice, pa zatim i klupe koji su profesori praktične nastave sa učenicima mašincima i bravarima sproveli u delo. Njihove mašine nisu nove, imali su oni nekih prepreka i nedostataka pri radu ali na kraju je sve doprinelo odličnim proizvodima koji se izrađuju trenutno i za druge škole na zahtev. Ovo je ujedno njihov doprinos dualnom obrazovanju najavljenom u našoj zemlji u skoroj budućnosti.

Tekstilni tehničari su se takođe bacili na posao i došli do dva modela radnih uniformi koje ova škola najavljuje za svoje radnike uskoro, ali planira i izradu uniformi za zainteresovane škole i ostale institucije.

Pored svega ovoga, učenicima se pruža maksimalna podrška u radu, idejama i kreativnosti, na sednicama đačkog parlamenta učenici glasaju za razne aktivnosti kao što su ekskurzija koja je skoro održana u susednoj zemlji, učestvovanje u raznim akcijama, odlučivanje o slobodnim i mnogim drugim aktivnostima škole

Trenutno je u toku akcija uređenja ekološkog kutka ispred same škole tokom koje učenici daju svoje ideje za uređenje, a najbolja ideja će biti sprovedena u delo. Škola je nedavno dobila donaciju za obnovu podova, zidova i stolarije pa su radovi predviđeni za narednu godinu.

Dok se škole i radnici žale na sve i svašta, kritikuju i predviđaju sve goru budućnost, moto ove škole je “Da, možemo!”.

16300105_1310770882315155_3155784005829051410_o

Merima Zekovićmerjem-zekovic
Nisam radnik ove škole, samo posmatrač sa strane. Preko supruga koji tu radi, preko kolega, sadašnjih i bivših učenika u toku sam dešavanja u ovoj školi kao i mnogi drugi. Članak je podsticaj i odličan primer za konkretan rad na obrazovanju u našoj zemlji.

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se