Podeli ovu vest

Dešavanja / Izdvajamo za Vas / Osnovne škole

Ko ima pravo na besplatne udžbenike

Ko ima pravo na besplatne udžbenike

Svi učenici osnovnih škola koji primaju neku vrstu socijalne pomoći dobiće od države besplatne udžbenike za narednu školsku godinu.

Roditelji treba da do 10. juna dostave školi potvrdu od nadležnog centra za socijalni rad, ali i pisanu saglasnost da škola te podatke može da koristi, pošto su prema Zakonu o zaštiti podataka ličnosti oni definisani kao posebno osetljivi.

Za ovu namenu Ministarstvo prosvete je odredilo oko 500 miliona dinara, dok će dodatnih 100 miliona dinara biti potrošeno za nabavku rečnika, enciklopedija i sličnih publikacija za školske biblioteke.

Roditelji već sada mogu da pripreme dokumentaciju da su primaoci socijalne pomoći i da je dostave razrednim starešinama.
Kriterijumi za dodelu besplatnih udžbenika su isti kao i ranije.

Očekuje se da Vlada Srbije vrlo brzo usvoji odluku o dodeli besplatnih udžbenika za školsku 2017/18. godinu, nakon čega će Ministarstvo raspisati javne nabavke za udžbenike za osnovnu školu i za pomenutu literaturu namenjenu za opremanje školskih biblioteka.

Što se tiče nabavke rečnika, enciklopedija i slične literature za školske biblioteke, u javnom pozivu će biti precizirano sa kojim izdanjima izdavači mogu da konkurišu, a iznosi koje će škole dobiti za kupovinu tih publikacija zavisiće od broja učenika i stepena razvijenosti lokalne samouprave u kojoj se nalaze.

Ti kriterijumi su identični prošlogodišnjim. To praktično znači da će škole u siromašnim sredinama, koje imaju oskudan bibliotečki fond, moći da računaju na veću pomoć od, recimo, obrazovnih ustanova u velikim gradovima, čije su biblioteke opremljenije od seoskih.

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se