Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Osnovne škole

Ovo su liste udžbeničkih kompleta za sve razrede osnovne škole!

Ovo su liste udžbeničkih kompleta za sve razrede osnovne škole!

Došao je i taj trenutak, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavilo je konačnu listu udžbenika za osnovnu školu.

Donošenje novog Zakona o udžbenicima (“Sl. glasnik RS”, br. 68/2015 – dalje: Zakon) prethodilo je ovom velikom koraku. Da ne bude zabune, ovde se govori o prijavljenim udžbeničkim kompletima na Javnom konkursu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Pored podrazumevanog srpskog jezika, objavljena je lista kompleta u kojima se nastava odvija na albanskom, bugarskom, bosanskom, hrvatskom, rusinskom, rumunskom, slovačkom i mađarskom jeziku. Za Srpski jezik tu je četrnaest kompleta, Matematiku deset kompleta, za predmet Svet oko nas devet ukupno, Likovnu kulturu šest, Muzičku kulturu deset kao i za Fizičko vaspitanje jedan komplet.

Ovim će biti obezbeđeni kvalitetni udžbenici koji će ujedno biti dostupni svim učenicima. Borba za zaštitu porodičnog budžeta uvek postoji, to je nepobitna činjenica. Zakonom bi trebao biti rešen problem korupcije u izboru udžbenika, problem koji je teško iskoreniti. Ovim Zakonom određena je maksimalna cena udžbenika ali je i predviđeno donošenje novog Plana kako bi se konačno utvrdilo koji su udžbenici potrebni a koji pak ne.

4
Statistika za 2015. godinu svedoči da su nadležne komisije odobrile 1.700 udžbenika za predškolsko i osnovno obrazovanje. Licencu za izdavanje posedovalo je 79 izdavača.

Kako će se ovaj Zakon pokazati u praksi videćemo vrlo brzo.

U prilogu možete pogledati listu udžbenika na srpskom jeziku:

PRVI RAZRED           DRUGI RAZRED       TREĆI RAZRED       ČETVRTI RAZRED

PETI RAZRED         ŠESTI RAZRED      SEDMI RAZRED          OSMI RAZRED

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se