Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Saveti

Mitovi o deci BEZ BRAĆE I SESTARA!

Mitovi o deci BEZ BRAĆE I SESTARA!

Ponašanje deteta se formira roditeljskim stavovima, a ne činjenicom da li je raslo samo ili okruženo braćom i sestrama. Najčešći mitovi o jedincima uključuju agresivnost, asocijalnost i razmaženost.

Samohrani roditelj: I uveče, kada anđeo zaspi, ko zna šta je na tvojoj duši, u tvojoj glavi…

Deca koja odrastaju bez braće i sestara nikad ne nauče da dele, nemaju razvijen osećaj empatije, razmaženi su i uvek grabe sve samo za sebe… Ovo su samo neki od stereotipa koji neopravdano prate decu koja odrastaju u porodici u kojoj nema mlađe ili starije dece. Psiholog Susan Newman kaže da su i danas najčešći mitovi oni koji kažu da je jedno dete u porodici razmaženo, agresivno, nesocijalizovano ili usamljeno.

Tabela psihomotornog razvoja deteta

Tako je mit o tome da su jedinci razmaženi verovatno najrasprostranjeniji. Ipak, da tome nije baš tako ide u prilog i činjenica da prilično razmažene dece ima i u porodicama s više dece.

Newman, autor knjige o zadacima roditeljstva s jednim detetom, kaže da su brojna istraživanja posljednjih 30 godina opovrgla mitove o jedincima te da se oni ne razlikuju u ponašanju od vršnjaka. Njihovo ponašanje, naime, najvećim delom zavisi od vaspitanja.

Dugo se smatralo da su jedinci manje komunikativni od druge dece jer nemaju braće, ali ta deca se najnormalnije razvijaju jer komuniciraju s drugom decom u parku, vrtiću, školi ili tokom igranja.

Sljedeći mit odnosi se na čestu frazu “jedinci su usamljeni“, kako naglašava Newman, istina je potpuno drugačija. Najčešće vole da budu u društvu druge dece baš zato što nemaju braću i sestre te se stoga više od drugih trude biti prihvaćeni u igri i uopšte u društvu.

?Zašto su muževi učiteljica najsrećniji ljudi na svetu?

Stereotip da deca jedinci šefuju svima oko sebe takođe je vrlo prisutan, ali naređivanje drugima, baš kao i zahtevnost ili razmaženost, jednako postoji i u porodicama s više dece. Deca to rade toliko koliko im roditelji dopuste. Takođe su i zahtevni do granice tolerancije roditelja, što ne zavisi od broja dece u porodici.

Dr Ranko Rajović, STRUČNJAK ZA INTELIGENCIJU KOD DECE: Evo kako da suzbijete bes i razmaženost!

Srećniji od dece s braćom i sestrama?

Biti jedinac nosi i neke pozitivne stvari. Istraživanje provedeno 2010. godine u Velikoj Britaniji pokazalo je da su mnoga deca, žrtve maltretiranja starije braće i sestara, bila duboko nesrećna, za razliku od jedinaca koji su pošteđeni takvih iskustava.

Zašto su deca kod kuće najgora???

Čak trećina dece tvrdi da ih starija braća i sestre ponekad udaraju, uzimaju stvari te govore ružne reči. Jedan od razloga zašto su jedinci samouvereni jest to što nisu prisiljeni boriti se s braćom. Naučnici tvrde da borba za roditeljsku pažnju i nužnost deljenja slatkiša i igračaka može biti razlog zašto su jedinci srećniji od dece s braćom i sestrama.

Takođe, porodica se ne može birati, a neka se deca baš nikako ne slažu. Nesuglasice i svađe, pokazala su istraživanja, vrlo stresno deluju i na roditelje, pa oni često odustaju od pokušaja da poboljšaju situaciju, ostavljajući deci da to sama reše.

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, registrujte se i razmenite svoja iskustva sa ostalim članovima!
Izvor: www.roditeljportal.com

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se