Podeli ovu vest

Blog / Motivacija / Saveti

MOTIVACIJA ZA UČENJE: 8 načina da poboljšate učenje!

motivacija-za-ucenje

Kada vas nešto motiviše onda su sve vaše misli usmerene ka tom cilju. Ako govorimo o uspehu u školi, motivacija za učenje igra izuzetno važnu ulogu. Motivacija se može smatrati bitnijom od samodiscipline (stečene radne navike) i koncentracije zajedno. Pošto „učenje za ocenu“ nikome nije pomoglo da se motiviše jasno je da na ovaj primer treba konačno zaboraviti.

Nikako ne učite kako bi ocena bila vaša konačna nagrada.

Ispod se nalaze samo neki od problema sa kojima se školarci susreću, ne dozvolite da vas neki od ovih navika/problema omete ili oteža proces učenja:

  • Odlaganje početka učenja učenja u nedogled
  • Retko i neredovno učenje
  • Lako odustajanje od učenja
  • Učenje bez ponavljanja
  • Učenje bez organizacije

Motivacija za učenje većinom dolazi spolja, što znači da se na nju može i te kako uticati na razne načine. Prvo i osnovno jeste da roditelj ali i školarac razumeju da se u životu ništa ne mora, sve što radite predstavite sebi kao želju. Na primer, nemojte sebi govoriti „Moram da učim“, već „Učim, jer to želim“. To su dve potpuno različite stvari. Ne keža se za džabe da je odluka pola posla, zato ako sebi čak i učenje predstavite na sličan način, motivacija za učenje će doći sama od sebe.

Školarci.com su tu da vam predstave top osam najboljih načina kako da sebe motivišete, zato pogledajte listu ispod i pišite nam o novim načinima kako da motivacija za učenje ne bude tako nedostižna.

motivacija-za-ucenje-5

Učenje se planira

Iz haosa motivacija za učenje nikada neće doći a i ono naučeno neće biti savladano u tako brzom vremenskom intervalu kao kada se iza svega nalazi dobro skovan plan. Kvalitetno provedeno vreme nad knjigom podrazumeva da se iza toga krije dodatni smisao. Ukoliko se naviknete da sebi olovkom ispišete ili ištampate na računaru plan za učenje i taj isti plan zalepite negde na vašem radnom stolu, to će vam u mnogome olakšati sate koje provodite „zagrevajući stolicu“.
Planovi koje pravite se mogu svrstati u dve kategorije:

  • Dnevni plan (ono što treba naučiti za određeni dan, a da to ne bude uvek „plan za sutra“ već par dana unapred)
  • Mesečni plan (opširniji ali i opštiji plan koji podrazumeva najbitnije stavke vezane za određeni mesec)

motivacija-za-ucenje-2Učenje zahteva određene uslove

Svi znamo za one osobe koji nikako ne smeju da promene mesto na kom uče ili pak određeno vreme u koje uče jer im to onda narušava ceo koncept sticanja znanja. Ali, da li smo se nekada zapitali zašto ti ljudi postupaju na takav način i zašto za sve imaju „određene uslove“. Kvalitetno učenje ipak podrazumeva par stavki:

  • Sredite svoj prostor za učenje (nađite prikladno mesto za radni sto, prijatno, toplo sa dovoljno svetlosti)
  • Pustite ugodnu muziku dok učite (zaboravite na glasnu muziku, preporučuje se što tiša, nenametljiva melodija)
  • Budite odmorni kada sednete da učite (dovoljno sati sna je preduslov za odmor i kvalitetno učenje)

U društvu se lakše uči

Mnogi od nas naprosto sami ne mogu da se nateraju da uče. Zato učenje sa drugim školarcem može predstavljati savršen način da se iznađe neophodna količina motivacije za učenje. Ako niste jedna od onih osoba koje najviše vole da se osame i uče u tišini, vreme je da probate timski rad. Ne zaboravite, ovo može biti lak ali i izuzetno podsticajan način da dostignete potrebnu motivaciju i da učenje prestane biti takav bauk.

Prepleteni zadaci, multitasking bez smisla

Negativan multitasking podrazumeva lošu organizovanost, preplitanje više različitih zadataka gde na kraju motivacija za učenje nije dovoljna da se školarac izbori sa lekcijom.
Kada učite gledajte da proces protiče tako da ste uvek fokusirani na jedan određeni problem (lekciju, formulu) kako ne bi došlo do preplitanja više zadataka istovremeno. Odredite po kom redosledu učite i naravno, učite bez prekida (u kontinuitetu od 40 do 60min) za pun efekat.

motivacija-za-učenje-3

Uklonite od sebe sve što vas može ometati

Svi volimo da na radnom stolu držimo stvari koje i nemaju veze sa knjigom. Tu su uvek računar, mobilni telefon, časopisi itd. Kao što smo ranije rekli, motivacija za učenje ne dolazi sama i na njoj se mora raditi. Da biste sebi osigurali pravilnu sredinu u kojoj možete za najkraće vreme najviše naučiti, onda morate da se pobrinete da oko vas nema ničega što bi vas moglo omesti u procesu sticanja znanja.

Greške su sasvim normalne

Ne samo da je ljudski grešiti već su greške koje se javljaju prilikom učenja sasvim normalne. Ako na greške počnete gledati kao prirodnu pojavu koja vas od pozicije stagnacije uzdiže ka napretku onda će motivacija za učenje doći sama od sebe. Mnogima je upravo često pravljenje grešaka najveća prepreka kada uče a same greške imaju toliku moć da ih totalno poremete pa ono naučeno brzo izvetri.

Ne zaboravite, uspeh je uvek rezultat efikasne pripreme, mukotrpnog rada i neizostavnog učenja iz grešaka.

Budućnost koja stoji iza učenja

Važan deo svake motivacije za učenje jeste budućnost koja se krije iza svega, pošto učenje uvek predstavlja korak ka tom cilju. Bilo da želite da budete nezavisni (da živite od svog posla), da budete obrazovani na poljima koja vas zanimaju, da postanete vešti (da ovladate veštinama koje ne posedujete u datom trenutku) ili se nadate da ćete učenjem doći samo do izuzetno dobrog posla… budućnost koja se krije iza svega predstavlja veoma bitan pokretač. Motivacija za učenje je budućnost koja samo čeka da se ostvari, iskoristite je!

motivacija-za-učenje-4

Nagrada kao motivacija za učenje

Nema tog školarca koji ne voli da bude nagrađen za nešto što je uradio. Činjenica je da sistem nagrade može stvoriti pozitivne asocijacije tako da, što je nagrada ličnija to je radost koju ona izaziva veća a samim tim i motivacija za učenje. Nećemo vam reći da je vaša najveća nagrada da budete srećni, zadovoljni i ponosni na svoje učenje pošto će svakako više da vas obraduje odlazak u bioskop ili omiljena čokolada. Ono što je bitno jeste da ovaj vid nagrađivanja uvek ostane na simboličnom nivou, to znači da su i nagrade prikladne celoj situaciji. Ne možete sebe nagraditi automobilom samo zato što ste naučili par lekcija ali simbolično nagrađivanje, kao deo vašeg ličnog sistema sa nagradom koja dolazi kao „šlag na tortu“ može biti izuzetno korisno.

Ova lista od TOP 8 načina kako da poboljšate učenje i motivaciju za učenje napravite saputnikom svake lekcije deo je iskustva ekipe portala Školarci.com. Dobrodošli ste da ovu listu zajedno činimo većom i relevantnijom tako što ćemo je konstantno dopunjavati sa inovativnim načinima da probudimo motivaciju i odagnamo svaku potencijalnu muku od učenja. Pozivamo vas da u komentarima ispod ostavite vaša iskustva na ovu temu.

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se