Podeli ovu vest

Dešavanja / Izdvajamo za Vas / Zanimljivosti

Nastavnica Ana đacima dovela svet u učionicu

skolarci-ana-zivkovic

Profesorka engleskog jezika iz niške OŠ “Čegar” među 50 najboljih na planeti. Uz pomoć “Skajpa” učenike vodi na virtuelne ture.
Od podmornice unuka Žaka Kustoa, preko Jeloustona, Nju Orleansa pa do Lisabona i Australije putuju đaci Osnovne škole “Čegar” iz Niša, a da se ne pomere iz svojih klupa. Nastavnici engleskog jezika Ani Živković dovoljni su laptop, projektor i internet pa da sa svojim učenicima krene na put oko sveta. Uz pomoć “Skajpa” ih povezuje sa muzejima, nacionalnim parkovima, zoološkim vrtovima, ali i školama iz Amerike i Australije.
Zahvaljujući svojim kreativnim časovima, Ana je pre dve godine postala jedan od 300 “Majkrosoftovih” inovativnih nastavnika u svetu, a sada je izabrana među 50 inovativnih mentora i sprema se da 21. marta otputuje u Toronto i održi predavanje kolegama iz celog sveta. Od nje se očekuje da im objasni i motiviše ih kako da im časovi budu kreativniji, a deca zainteresovanija.

“Skajp” sam u učionicu uvela 2013. godine i od tada ga koristimo kada god imamo čas utvrđivanja gradiva. Deca bi htela stalno, ali to, naravno, nije moguće jer moramo da se držimo nastavnog plana i programa, učimo gramatiku i lekcije – objašnjava ova kreativna Nišlijka. – U početku su bili stidljivi, ustručavali se da pričaju, ali ja sam ih bacala u vatru i polako su se oslobađali čak i oni koji na času nikada ne podignu ruku da nešto kažu. Shvatili su da pričati engleski nije bauk i sada svi učestvuju, a ovakve časove uvodim već od četvrtog razreda.

Da bi razgovori putem “Skajpa” bili zanimljiviji i korisniji, Ana Živković uključila je i svoje kolege, nastavnike drugih predmeta. Zajednički obrade lekciju iz geografije, istorije, biologije ili nekog drugog predmeta, tako što deca o njoj na engleskom razgovaraju sa vršnjacima iz sveta ili sa stručnjacima za određenu oblasti.

skolarci-ana-zivkovic-2

Sve je krenulo od virtuelne ture podmornicom unuka Žaka Kustoa.

– I on se, kao i njegov deda bavi istraživanjem okeana. Uspeli smo da se povežemo sa njim tokom podvodnog istraživanja, kada je u podmornici-laboratoriji proveo 31 dan. Zvali su nas iz “Skajpa” i pitali gde je najbliži aerodrom, da dođu u Niš. Snimili su naš čas i sada ga koriste kao jedan od reklamnih spotova – priča naša sagovornica. – O Drugom svetskom ratu deca su učila od kustosa Muzeja drugog svetskog rata u Nju Orleansu, o gejzirima od eksperta iz Nacionalnog parka “Jelouston”, uključivali smo se i u zoološki vrt u Lisabonu.
Sada pripremam čas sa koleginicom koja predaje biologiju, a tema su gmizavci. Naša deca pripremaju prezentaciju o zmijama našeg podneblja, a deca iz drugog kraja sveta će predstaviti zmije iz svog okruženja. Tako u isto vreme stiču znanje iz biologije i vežbaju konverzaciju na engleskom.

Ana objašnjava da sada postoji “Majkrosoftova” baza institucija koje žele da se uključe u ovakve programe koji su sve popularniji u celom svetu, jer su se pokazali kao veoma uspešni. Tako je moguće povezati se sa celim svetom, što je za decu, kaže, dragoceno. Usvajaju nova znanja, lakše pamte činjenice, zanimljivije im je da uče. Naša sagovornica kaže da joj je ideja da u ovaj projekat i razmenu znanja uključi i institucije iz Srbije.

LET U SVEMIR

– IMAM mnogo ideja i planova za naredni period. Pokušavam da uspostavim kontakt sa kosmonautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Verujem da bi deci bio veoma zanimljivo da na engleskom razgovaraju o svemiru i zanimanju kosmonauta – kaže Ana Živković.

IMAMO ŠTA DA POKAŽEMO

– Imamo šta da pokažemo učenicima iz celog sveta. Pa ako je teško na engleskom, ovakve “skajp” prezentacije mogu za početak da budu i na srpskom, za decu iz Srbije i regiona. Pisala sam mnogim institucijama i nudila saradnju, a zasad se uključio Narodni muzej u Nišu. Svakog ponedeljka, kada muzej ne radi, edukatorka Jelena organizuje virtuelne ture i govori o Medijani i caru Konstantinu. Sve zainteresovane škole mogu da se uključe – poziva Ana Živković.

Izvor: Novosti

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se