Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Saveti

Nevakcinisana deca NEĆE MOĆI U VRTIĆ!

Nevakcinisana deca NEĆE MOĆI U VRTIĆ!

Roditelji više neće moći da vode nevakcinisanu decu u vrtić, jer im pedijatri neće davati potvrde kojom se dokazuje da je dete zdravo za kolektiv. Ovo je prva, oštrija, mera koju je zdravstveni sistem primenio upravo zbog povećanog rizika od epidemije malih boginja.

Najpre deci gradite SAMOPOUZDANJE, a kasnije KUĆU!

Fantastična ideja učiteljice koja uspešno štiti svoje đake od vršnjačkog nasilja!

Ovakvo obaveštenje iznenadilo je roditelje koji svoju decu leče na pedijatriji u Domu zdravlja Stari grad, opštini inače poznatoj po malom obuhvatu vakcinisanih MMR cepivom (male boginje, rubeole i zauške).

Pobedimo nasilje u sebi i oko sebe razvojem samopouzdanja!

U Srbiji je inače smanjena vakcinisanost dece MMR vakcinom, zbog čega preti da se naruši kolektivni imunitet i na taj način poveća šansa za nastanak epidemije malih boginja.

– Iako od Gradskog zavoda za javno zdravlje svim domovima zdravlja redovno stižu dopisi da se mora raditi na povećanju procenta vakcinisane dece, neke ustanove nisu istakle ovakva obaveštenja, ali smo mi samoinicijativno odlučili da se ozbiljno pozabavimo ovim pitanjem. U obaveštenju smo naveli član, kako bi se roditelji na licu mesta uverili da to nije nešto što im nameću zdravstvene ustanove po sebi, već je to zakonska regulativa koja treba da se poštuje – objašnjava direktorka, dr Vesna Janjušević, koja dodaje da su se o ovoj meri konsultovali i sa lekarima i epidemiolozima.

Novosadska učiteljica je sa đacima uredila baštu da bi zrdavo užinali!

Naveden je član Zakona da roditelji ne bi pomisli da je dom zdravlja to samoinicijativno uradio
Foto: Ana Ristović / RAS Srbija

Razvijanje radnih i higijenskih navika!

Ona kaže da ovo nije bio jedini vid apela roditeljima da povedu računa o zdravlju dece.

Obaveštenja o vakcinaciji i na kućnu adresu

– Budući da prema našim podacima, oko 500 dece nije primilo potrebne vakcine rešili smo da svim roditeljima na kućnu adresu pošaljemo i pismena obaveštenja da je vakcinacija obavezna. Možemo da kažemo da je apel dao rezultate, pa smo za mesec dana vakcinisali oko 200 mališana, a još skoro 200 dopisa se vratilo kao nepoznate adrese, tako da ćemo proveriti šta je i sa tim – ističe Janjušević.

Evo šta jedan tata poručuje drugim tatama!

Pedijatri nisu hteli da “ucenjuju” roditelje

Ova mera trebalo je da se primenjuje još ranije, ali su se mnogi pedijatri bunili i nisu želeli da na ovakav način ucenjuju roditelje.

6 metoda VASPITAČICE za disciplinu i dobar odgoj: Kod nje nema NEPOSLUŠNE i RAZMAŽENE dece!

Sve se, međutim, promenilo zbog opasnosti do epidemije malih boginja, koja već uveliko traje na Kosovu, a mogla bi vrlo brzo da se prelije i u Srbiju.

Zbog toga je naloženo svim domovima zdravlja u Srbiji da ne izdaju potvrde za vrtiće nevakcinisanoj deci, jer to nalaže Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, po kome mališani koja nisu primila sve obevezne vakcine ne mogu da borave u kolektivu.

10 RAZLIKA U VASPITANJU PRVOG I DRUGOG DETETA

Ovaj član zakona, međutim, ne može da se primenjuje na školsku decu, jer su u našoj zemlji na snazi dva zakona, koja su u koliziji.

Tačnije, Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti nevakcinisana deca ne mogu da se upišu u osnovnu školu, a Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju nalaže da je osnovna škola obavezna za sve.

Deca i škola: Sve teže razumeju logičke zadatke

Sumnja na morbile i u Nišu

U Nišu postoji sumnja da je jedno dete obolelo od malih boginja, koje nije vakcinisano, kaže načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Niš, dr Zoran Veličković.

Dr Zoran Milivojević: Kako da vaspitate dete da bude uspešno kad napuni 30 godina!

– U petak će odgovarajući materijal tog deteta biti poslat na analizu u Institut za virusologiju “Torlak” i naredne nedelje znaćemo da li dete ima boginje ili je nešto drugo u pitanju – izjavio je Veličković.

ČUVENI SRPSKI PSIHOLOG SA VMA OTKRIVA: Roditelji decu štite od obaveza, evo u koje zamke nikako ne smeju da upadnu

Prema njegovim rečima, od početka godine, pedijatri su za šestoro dece posumnjali da imaju male boginje, ali su analize pokazale da se ipak nije radilo o boginjama.

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, registrujte se i razmenite svoja iskustva sa ostalim članovima!

Sonja Todorović, Ana Ristović
Izvor: Blic

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se