Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Zanimljivosti

Novi uslovi PENZIONISANJA ZA DAME od 1. januara!

Novi uslovi PENZIONISANJA ZA DAME od 1. januara!

Još samo mesec dana žene u Srbiji mogu u penziju sa 61,5 godina života. Prevremeno napuštanje radnog mesta – manja penzija. Za muškarce uslov za starosnu penziju ostaje isti, 65 godina života.

Kako dovesti besno i razmaženo dete u red: 5 zlatnih saveta uglednog pedijatra!

Moja deca su morala da POŠTUJU SAMO JEDNO PRAVILO!

Za samo mesec dana, tačnije od 1. januara 2018. godine, počinju da važe nova pravila za odlazak u penziju. Da bi napustile radno mesto sve pripadnice lepšeg pola moraće da imaju 62 godine života i najmanje 15 godina radnog staža. To su uslovi za starosnu, dok se uslov za prevremenu starosnu penziju za žene osiguranike u 2018. godini podiže na 56 godina i četiri meseca života i 38 godina staža osiguranja.

Ja se samo pitam ko će sve ovo “NIŠTA” da radi kad se porodiljsko završi?

Oni koji žele da ostvare pravo na penziju po uslovima iz 2017. godine, trebalo bi da raskinu radni odnos i podnesu zahtev u ovoj godini. Podnošenje zahteva 1. januara i kasnije podrazumeva primenu uslova koji važi u toj godini.

Kako objašnjavaju u PIO fondu, u slučaju muškaraca uslov za starosnu penziju ostaje isti, 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, dok će za ostvarivanje prava na prevremenu u 2018. godini biti potrebno 57 godina života i 40 godina staža osiguranja.

Defektolog Stevan Nestorov: Deca su danas prepuštena SAMA SEBI I ULICI, evo zašto!

Učiteljica na sjajan način svojim đacima dala životnu lekciju: ZAŠTO JE VAŽNO PRATI RUKE? (FOTO)

– U slučaju prevremene starosne penzije, ček se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju – kažu u PIO. – Godine života kao uslov za osiguranike žene će se uvećavati do 2032. godine kada će uslovi za žene i muškarce biti izjednačeni na 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Uslovi za prevremenu starosnu penziju se podižu do 2024. godine, kada će takođe biti izjednačeni za žene i muškarce i biće 60 života i 40 godina staža osiguranja.

KUĆA MI JE UVEK PRLJAVA, PSUJEM I VIČEM, JA SAM ODLIČNA MAJKA!

Nisam išla u vrtić: Mene je životu naučila MOJA BAKA!

Korisnici i osiguranici se o uslovima za ostvarivanje prava na penziju mogu detaljnije informisati na sajtu fonda www.pio.rs  u odeljku prava/ostvarivanje prava.

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, registrujte se i razmenite svoja iskustva sa ostalim članovima!
Izvor: novosti.rs

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se