Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Osnovne škole / Zanimljivosti

Novosadska učiteljica je sa đacima uredila baštu da bi zdravo užinali!

Novosadska učiteljica je sa đacima uredila baštu da bi zdravo užinali!

Vesela Mačkić, učiteljica prvog razreda Osnovne škole “Ivan Gundulić” na Čeneju, osmislila je projekat “Zdrava užina” i time motivisala mališane da počnu zdravo da se hrane.

Analizirajući šta je to što oni užinaju u školi, uvidela je da većina ima veoma loše prehrambene navike, te im je najpre “zadala domaći” da se takmiče ko će doneti zdraviju užinu. Potom je proširila akciju i u dvorištu škole sa roditeljima i mališanima posadila najrazličitije voće i povrće.

Pročitajte još…Šta bi sve trebalo da se uči u školama!

“Svakodnevno su donosili šargarepu, jabuke, banane, smutije, voćne salate i zaista su se trudili da u tome budu što kreativniji, ali sam želela da projekat ima dugoročni efekat i došla do ideje “Moja bašta”, kako bi kasnije plodove koristili u ishrani, a ujedno i da povežemo sa predmetom Svet oko nas, te smo počeli da uređujemo prostor”, objašnjava ona.

Učiteljica dodaje da su se akciji priključili i roditelji, ali i učenici starijih razreda i susedi.

“Sa roditeljima prvačića, vredno smo preko vikenda i posle nastave sadili, uređivali jedan deo prostora u dvorištu škole. Možemo da se pohvalimo veoma bogatom baštom, sa rasadom paradajza, rukole, spanaća, blitve, rotkvica, krastavca, luka, kupine, maline, jagoda, paprike i začinskog bilja. Napravili smo kutak za pčele. Mnogo toga je već niknulo, proširili smo baštu sa mnogo cveća, napravili kutak za sedenje, kako bi to bilo prijatno mesto gde deca borave”, objašnjava ona.

Pročitajte još…Nastavnica iz Niša najmaštovitija na svetu!

Kako dodaje učiteljica, cilj joj je da se akcija koju je inicirala, proširi i na druge škole koje bi se pridružile.

“Svaka škola ima dvorište, ovo ne zahteva veliki prostor, a deci je zanimljivo, mnogo njih se uključilo u akciju i širimo pozitivnu energiju”.

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, registrujte se i razmenite svoja iskustva sa ostalim članovima!

 

 

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se