Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Zanimljivosti

O čemu maštaju deca u Srbiji?

O čemu maštaju deca u Srbiji?

Pre 25 godina deca su maštala da lete u kosmos i istražuju druge civilizacije, da putuju čitavim svetom i upoznaju druge kuture, a sada su to deca koja putuju da bi se kupala u lepim bazenima, boravila u skupim hotelima, bila slavna, uživala razna materijalna dobra.

Šta roditelji treba da znaju i urade pre polaska u prvi razred?

Analiza Instituta za pedagoška istraživanja (IPI) pokazala je da su upravo to vrednosti o kojima danas mladi maštaju, rekla je Tanjugu direktorka IPI Jasmina Šefer i istakla da je kod đaka opao značaj vrednosti istraživanja i interesovanja za prirodne nauke. Svi me poznaju, sreću me na ulici, traže autogram, pila bih kafu sa Anđelinom Džoli, imao bih puno para i živeo u luksuznoj kući – odgovori su dece koja su učestvovala u istraživanju IPI na temu “O čemu najčešće sanjarim”.

Saradnici instituta su pre 25 godina uradili analizu o istom pitanju, i tada i danas deca se identifikuju sa ličnostima koje se bore za pravdu. Danas su, međutim, heroji slavne i bogate ličnosti, a nekada su to bili istraživači, putnici koji otkrivaju svet, rekla je Šefer, dodajući da je pre četvrt veka u odgovorima bilo puno ideoloških odgovora koji su se vezivali za patriotizam u socijalističkom uređenju, čega danas nema.

Uticaj video igara na psihu i agresivnost: Obratite pažnju na virtuelni sadržaj koji se odvija pred očima deteta!

Istraživač-saradnik IPI Jelena Pavlović smatra da je zaokret nastao zbog promovisanja potrošačke, materijalne kulture, u kojoj je kult slave veoma važan, navodeći da odgovornost dele mediji, škola, nastavnici i roditelji. Dečja mašta, kako kaže, ne nastaje u nekom socijalnom vakumu, deo je opšte kulture, i dovoljno je samo da pogledamo medije u kojima je dominantna predstava o slavnim ličnostima, značaju materijalnog, kao aktuelnom kultrunom obrascu. Školska deca nisu motivisana za prirodne nauke, udžbenici nisu zanimljivi, nastava prirodnih nauka ne podstiče dečju radoznalost.

Takođe, tu je i problem obrazovanja nastavnika koji predaju pririodne nauke, rekla je Pavlovićeva dodajući da se budući nastavnici na svojim fakultetima ne obrazuju za pedagoge nego za naučnike, te da ne mogu na lak i razumljiv način da prenesu deci interesovanje za prirodne nauke.

Ako ne bude pomaka u razgovorima sa Vladom, spremamo ozbiljan štrajk za oktobar!

Direktorka Šefer istakla je da odrasli, nastavnici i roditelji neverbalno podstiču ovakve vrednosti, jer su i oni kao i deca deo šireg sistema u kojem vlada kult slave. “To su trendovi koji nisu samo ovde prisutni, to je novo vreme”, rekla je Šefer i dodala da u Evropi sve više ima projekata koji treba da motivišu mlade ljude da upišu prirodne nauke.

Sada su, kako kaže, svi menadžeri i uskoro neće biti onih koji stvaraju proizvode oko čije prodaje će menadžeri da se angažuju.

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, registrujte se i razmenite svoja iskustva sa ostalim članovima!

Izvor: Mondo

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se