Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Saveti

PAŽNJA, EVO KAKO DA ZAŠTITITE DETE OD SUNCA: Sprečite toplotni udar, sunčanicu i slepilo!

PAŽNJA, EVO KAKO DA ZAŠTITITE DETE OD SUNCA: Sprečite toplotni udar, sunčanicu i slepilo!

Kako deca, a posebno ona malo veća, mogu mnogo da izdrže, kad je ovako toplo napolju potrebno je da obratite posebnu pažnju na njih, jer u suprotnom, ne samo da mogu da dobiju sunčanicu ili da izgore na suncu, već i postoji opasnost da obole od teških bolesti, pa čak i da oslepe.

Ma koliko voleli sunce i toplo vreme, ovih dana nikom nije dobro, i svi jedva čekamo da temperatura padne ispod 35 stepeni celzijusa. Što se zdravlja tiče, najviše su ugroženi starije osobe i hronični bolesnici, ali niko nije pošteđen od posledica vrućina, pa ni deca.

 

Toplotni udar

Kad su ovako vreli dani, jedna od najvećih opasnosti za malu decu jeste rizik od toplotnog udara. Simptomi su mučnina, povraćanje, vrtoglavica, dezorijentisanost i zbunjenost.

Jave li se, pustite dete da legne na hladno mesto i dajte mu tečnosti, najbolje vode. Potražite pomoć lekara ako simptomi ne nestanu kroz pola sata, a posebno ukoliko dete ima visoku temperaturu.

ČUVENI SRPSKI PSIHOLOG SA VMA OTKRIVA: Roditelji decu štite od obaveza, evo u koje zamke nikako ne smeju da upadnu

Foto: ThinkstockFoto: Thinkstock

 

Oprez, dehidracija!

Svakih 20 do 30 minuta dete bi trebalo da popije oko 2 dl vode na vrućini, a izbegavajte davanje slatkih sokova ili energetskih napitaka.

Najbolji način na koji ćete proveriti jesu li male bebe dehidrirale, jeste da pratite koliko mokre. Primetite li da je pelena prazna duže vreme, pojačajte unos tečnosti.

Dečija je koža osetljivija nego vaša

Uprkos korišćenju krema za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom, deca će vrlo često izgoreti na suncu. Treba ih mazati kremom svaki put nakon brčkanja, jer krema nestaje u vodi i brisanjem peškirom.

U svakom slučaju, kremu nanosite svaka dva sata i ne zaboravite na delove tela poput ušiju, vrata i stopala. Ne koristite kreme sa SPF faktorom manjim od 30 i radije koristite kreme umesto spreja, jer je manja verovatnoća udisanja štetnih hemikalija.

Ne zaboravite oči

Oftalmolozi naglašavaju kako su deci za vreme sunčanih dana naočare sa zaštitnim UV filterom potrebne jednako, ako ne i više, kao i odraslima. Naročito su neophodne deci sa svetlim očima, jer imaju veći rizik od oštećenja vida. Uopšteno, deca mlađa od deset godina imaju velik rizik od oštećenja vida zbog štetnih sunčevih zraka, jer je do tog uzrasta sočiva oka čista, što dopušta ultraljubičastim zracima da prodru još dublje u oko.

Naočare za sunce blokiraju samo one zrake sunca koje prolaze direktno kroz sočiva. Zbog toga je poželjno uz sunčane naočare nositi i kapu sa šiltom. Osim toga, važno je i samom detetu naglasiti važnost zaštite očiju za dobar vid i kad ostare.

Zašto su deca kod kuće najgora???

Foto: ThinkstockFoto: Thinkstock

 

Pametno odevanje

Preterano odevanje malih beba leti je nepoželjno, jer one nemaju razvijen sopstveni sistem hlađenja znojenjem poput odraslih ili starije dece. Prvi znak da dete nosi previše odeće biće osip, a najbolje ih je obući u jedan pamučni i prozračni sloj odeće svetle boje.

Kako biste proverili jeste li u određenoj prilici dobro obukli bebu, dodirnite zadnju stranu bebinog vrata, trup, glavu, ruke i noge. Ako je koža hladna, znači da je bebi hladno, pa je obucite ili pokrijte pokrivačem. Ako je koža topla i oznojena, verovatno je pretoplo obučena.

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, registrujte se i razmenite svoja iskustva sa ostalim članovima!

Foto: Thinkstock

Izvor: stil.kurir.rs
Autor:  kerefeke.org.rs

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se