Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Osnovne škole

Pet najboljih saveta da uspešno pregurate prve dane škole

Pet najboljih saveta da uspešno pregurate prve dane škole

Miilica Stojiljković, savetnik za lični i poslovni razvoj i mama prošlogodišnjeg đaka-prvaka, otkriva kako da mališanu olakšate prelazak iz vrtića u svet klupa, svezaka, knjiga…

RODITELJI, PAŽNJA: Lekcije iz bontona koje svako dete mora da zna!

Da bi dete bilo uspešno u školi, mora da oseti da je voljeno, da ga roditelji razumeju, budu strpljivi i ne porede ga sa drugom decom. Od ogromnog je značaja detetu pokazati da je važno to što radi, kao i da dobije pohvalu i za najmanji napredak. Jer, škola predstavlja veliku promenu za dete, toliko veliku da je roditelji teško mogu zamisliti”, priča u razgovoru za portal “Super žena” Milica koja kao ključno ističe da oba roditelja prema školi imaju isti stav i odnos da dete ne bi bilo dodatno zbunjeno.

RODITELJI, PAŽNJA: Lekcije iz bontona koje svako dete mora da zna!

Kako što i odrasli vole da imaju sve informacije unapred, kako bi se bolje pripremili za nove okolnosti, tako je i sa decom, bez ozbira kod su uzrasta. Zato deci treba reći istinu o školi, jezikom koji razume.

  • Dok traje adaptacija, ne počne sa radom boravak u školi uzmite slobodne dane i potpuno se posvetite detetu. Pratite ga, uočavajte promene, pa posle dve nedelje polako “puštajte”
  • Upoznajte se sa roditeljima dece koja idu sa vašim detetom u školu
  • Koliko god je moguće opustite se, jer škola nije strah. Sve što osećate prenećete na dete
  • Oslobodite dete vanškoslih aktivnosti(ne upisujte ga dodatno na neke kurseve, predavanja, sportske aktivnosti)
  • Kupite detetu sat

 

I njemu je važno da zna koje su sve prednosti promene koja dolazi u njegov život.

Zašto su deca kod kuće najgora???

“Budite realni, ali optimistični. Objasnite detetu da je škola mesto gde će steći znanje i obrazovanje koje je u životu važno, da će upoznati nove drugare i imati učiteljicu, boraviti u učionici, ali i da se neće ceo dan igrati kao u vrtiću, da će morati da bude pažljivo, da sluša, uči. Da je u redu da ponekan nešto i ne zna, ne razume, dobije lošiju ocenu, ali da je važno da pita i potrudi se da dobije odgovor”, objašnjava Milica Stojiljković, koja je prošle godine ove savete primenila i kod svog deteta i koji su dali sjajne rezultate i kod njega i kod druge dece sa kojima je radila u svom Centru za lični razvoj “Lepo mi je”.

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, registrujte se i razmenite svoja iskustva sa ostalim članovima!
Izvor: B92.net

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se