Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Saveti / Zanimljivosti

Plastelin razvija finu motoriku (pripremite sami plastelin)

Plastelin razvija finu motoriku (pripremite sami plastelin)

Plastelin u boji je jedna od večno interesantnih materijala sa kojim se deca igraju. Deci danas nije ništa manje zanimljiv nego njihovim roditeljima pre nekoliko decenija. Ova jednostavna igračka nudi beskrajne mogućnosti za kreiranje, potrebno vam je samo malo vremena i mašte. Da li se i vi kod kuće igrate sa plastelinom?

Za pravilan razvoj mališana neophodno je da u njemu probudite istraživački duh, da nauči o svetu oko sebe i postane aktivan istraživač. Deca vole da fantaziraju i maštaju i te slike veoma lako mogu da iskažu pomoću plastelina.
Na početku je pravljen od soli kalcijuma, parafina i masnih kiselina, a u kom tačno odnosu nije u potpunosti poznato. Ko je stvorio prvi plastelin? To se još uvek ne zna tačno. Po najverovatnijoj verziji ideja plastelina potekla je od Džozefa McVickera, koji ga je koristio za čišćenje tapeta. Njegov rođak je materijal pokazao deci a ostalo je istorija.
Ova elastična masa razvija motoriku i maštu deteta, kao i ljubav prema umetnosti. Različite boje plastelina omogućavaju mu da se pretvori u bilo šta, stolicu, povrće, životinju, cvet …

Defektolog Stevan Nestorov: Deca su danas prepuštena SAMA SEBI I ULICI, evo zašto!

Efikasna koordinacija u razvoju prstiju

Za finu motoriku je takođe korisno zakopčavanje i otkopčavanje dugmadi, nizanje perli na koncu, stavljanje šibica u kutiju, sakupljanje sitnih predmeta ili iscepkanih papirića, otvaranje poklopca na kutiji, seckanje, lepljenje, oblačenje malih lutki… Te aktivnosti treba da budu deo svakodnevne igre malog deteta jer doprinose jačanju mišića šake, njene spretnosti, razvijanju koordinacije oko-ruka, razvoju opažanja i koncentracije.
Plastelin se preporučuje za uzrast preko 2 godine, jer tada otprilike prerastaju oralnu fazu, a pomaže razvoju fine motorike. Deca u predškolskom uzrastu pomoću plastelina mogu razviti veštine fine motorike, a takođe se uče veštinama za buduće čitanje i računanje, to jest za sve gde je potrebno da se koordinira prstima. Pitate se kako to može da pomogne razvoju motorike? Što više opcija koje mu dajete da nešto radi sa prstićima i šakama, taj razvoj će ići brže.
Gnječenje plastelina igra u razvoju grupe mišića u rukama važnu ulogu. Gnječenje plastelina takođe jača oslabljene mišiće posle povreda i operacija, a koristi se pri rehabilitacijama i terapijama. To da je gnječenje takođe dobro u smanjenju stresa, verovatno znate i sami.

Moja deca su morala da POŠTUJU SAMO JEDNO PRAVILO!

Koji plastelin da kupim?

Nisu svi plastelini zdravi i bezbedni, zato kupujte samo tamo i one gde ćete biti sigurni iako ga slučajno dete stavi u usta. Takođe kupite onaj koji će biti dovoljno mekan da ga dete može lako gnječiti i mesiti.

Pripremite kućni plastelin

Ako u prodavnicama ponestane plastelina što je malo verovatno možete napraviti kućnu verziju plastelina, inače veoma sličnu originalnom plastelinu. Plastične kese sa smesama mogu se čuvati u frižideru nekoliko nedelja. Bez veštačkih je boja i aditiva, tako da nije opasno ako se malo toga nađe u ustima deteta, i što je najbolje, sastojci za pripremu su Vam dostupni kod kuće. Ako vam je previše mekano, dodajte još brašna sledeći put.

Ja se samo pitam ko će sve ovo “NIŠTA” da radi kad se porodiljsko završi?

Trebaće vam:

1 šolja brašna
½ šolje soli
½ kašike limunske kiseline (kao konzervans)
½ kašike ulja
1 šolja vode (ako želite teže gline, dodajte manje)
Jestive boje

Kako biste napravili plastelin u kućnoj radinosti, u loncu žicom umutite brašno, so i limunsku kiselinu. Ovoj suvoj mešavini dodajte vodu dok masa ne postane glatka , pa zatim dodajte i ulje dok smesa ne postane homogena i dodajte nekoliko kapi jestivih boja. Smesu u loncu zatim stavite na srednje jaku vatru, i stalno mešajte otprilike oko jedan minut ili dok ne postigne toliku gustinu da maltene nije više moguće mešati.
Kada smesa počne da se odvaja od ivica i skupi u sredini lonca, pomalo nalik pire krompiru možete je skloniti s vatre i ostaviti da se hladi nekih dvadesetak minuta. Nakon hlađenja isprobajte ima li smesa konzistenciju plastelina. (Ako nema – jednostavno je vratite na štednjak i kratko kuvajte stalno mešajući, eventualno dodajući još malo brašna ukoliko Vam se čini da je smesa vodenija).

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, registrujte se i razmenite svoja iskustva sa ostalim članovima!

Izvor: vrticiportal.com

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se