Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Saveti

Poruka Jasminke Petrović mladima: Saslušajte roditelje i nastavnike, ali izbore pravite sami!

Poruka Jasminke Petrović mladima: Saslušajte roditelje i nastavnike, ali izbore pravite sami!

Jasminka Petrović je jedan od malobrojnih pisaca za decu i mlade koji odlično poznaju i razumeju svoje čitaoce, kao i sve male i velike probleme s kojima se oni svakodnevno susreću. Pored toga, ona uspeva da verno oslika priče svih svojih junaka – bez obzira na to da li je reč o sedmogodišnjoj Tamari koja baš neće da nauči da čita, sedamnaestogodišnjem Admiru koji prkosi svetu kako bi odbranio svoju ljubav prema Jeleni ili petogodišnjem Astoru, psu koji ne želi više da bude zatočenik svoje gazdarice. Svi njeni likovi otvaraju vam vidike koje ranije niste primećivali i teraju vas da stvari pogledate iz ugla koji vam je možda bio dalek. Zato možemo reći da ona piše i za roditelje, pomažući im da razumeju svoju decu i njihov revolt, buntovnost, inat, kojima im oni poručuju: „Treba mi ljubav, treba mi razumevanje, treba mi tvoje vreme“.

 Tri pravila Bila Gejtsa kada je reč o deci i upotrebi mobilnih telefona

Zašto BATINE ne daju rezultate: Fizičko kažnjavanje dece nikad nije pravo rešenje!

Za novu knjigu „Sve je u redu“ do sada je dobila čak dve nagrade, a na uručenju nagrade koju joj je krajem januara dodelio „Politikin Zabavnik“ poslala je poruku mladima koja bi trebalo da se čuje što jače. Evo šta je Jasminka rekla:

„Mislim da su mladi veoma važna, ali i vrlo osetljiva karika u društvu. Oni stoje na ivici gnezda i spremaju se da polete. Potrebna im je ljubav i podrška. Taj njihov prvi let važniji je od naših planova, poraza, poslovnih i privatnih uspeha. U čast tog prvog leta ja im poručujem:

ISTRAŽIVANJE U SRBIJI: ŠTA DECA NASLEĐUJU OD RODITELJA A ŠTA STIČU ODRASTANJEM?

Kad roditelj kaže: “Ja mu ne mogu ništa!”

Budite buntovni i s razlogom i bez razloga, kada ćete ako ne sada?!

Čitajte knjige… gledajte filmove… uživajte u umetnosti…

Saslušajte roditelje i nastavnike, ali izbor napravite prema svom unutrašnjem glasu, jer samo vi znate šta je za vas najbolje u datom trenutku.

Tragajte za slobodom uvek i svuda!

Pričajte sa njima KAO SA ODRASLIMA: TEPANJE im samo ODMAŽE!

Da. I još nešto vrlo važno… Volite. Mnogo volite. Volite najviše što umete i možete. Volite i mali cvet i ceo svet. Volite, volite i opet volite. Volite i kada vas vole, i kada vas povrede, i kada vas ostave, i kada na vas zaborave, i kada vi odete, tu iza ćoška ili negde daleeko, daleeko. Volite i kada ste budni i kada spavate i kada sanjate. Volite uvek i svuda.

Budite to što jeste! Baš takvi kakvi ste, najlepši ste i najbolji na svetu. Mi smo tu negde iza vas, čuvamo vam leđa, volimo vas i želimo srećan put! I ne zaboravite, na kraju sve uvek bude u redu.”

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se