Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Saveti / Zanimljivosti

PSIHOLOG REŠAVA DILEMU Da li je sramota da vas deca zovu po imenu?

PSIHOLOG REŠAVA DILEMU Da li je sramota da vas deca zovu po imenu?

Svi roditelji jedva čekaju da njihova beba progovori i da ih najzad oslovi sa „mama“ i „tata“. Međutim, neka deca roditelje radije zovu po imenu, pa se postavlja pitanje da li je to dobro i da li to narušava autoritet roditelja kod dece.

Deca i roditelji

Foto: Shotterstock

Roditelji od rođenja uče decu kako da ih oslovljavaju. Najčešće biraju da ih dete zove „mama“ ili „tata“, i to stalno ponavljaju. Ali neka deca jednostavno radije roditelje oslovljavaju po imenu.

Razvijanje radnih i higijenskih navika!

– Ako se između deteta i roditelja izgrađuje kvalitetan odnos pun poverenja, iskrenosti i otvorenosti, onda zaista nije važno kako dete oslovljava mamu i tatu. Međutim, ako je oslovljavanje po imenu posledica narušenih odnosa u porodici, onda to nije dobro i to je znak da na porodičnim odnosima treba raditi – kaže Nikolina Milosavljević, psiholog i savetnik za roditelje.

Prema rečima naše sagovornice, iako se roditelji koje deca oslovljavaju po imenu plaše da će to narušiti njihov autoritet, oni nemaju razloga za brigu. Da li će deca da poštuju roditelje, to nema veze sa tim kako ih zovu.

Otac i ćerka

Foto: Shotterstock

– Ako roditelj bira pristup koji je blag, a u isto vreme odlučan i dosledan, i sa poštovanjem prema detetu, onda u takvim odnosima uglavnom nema problema. Iz jednog toplog i stabilnog odnosa roditelj i dete međusobno će se zvati onako kako oboma odgovara, bilo to „maco“, „tajko“, „mamice“ i slično – objašnjava Milosavljevićeva.

A kada roditelji sebe zovu “mama” i tata”?

Roditelji male dece često sebe nazivaju „mama“ i „tata“, a ne oslovljavaju se imanom. Da li postupaju dobro ili greše?

Lisa Pelerin, profesorka sociologije na Univerzitetu u Indijani, smatra da roditelji ne čine baš pravu stvar i da se prema deci postavljaju kao jezički treneri. Koriste termine koje bi želeli da korsite i njihova deca.

Dakle, dete ne mora da razmišlja da li su mama i, recimo, Jovana ista osoba, to će naučiti kasnije. A reči „mama” i „tata” su lake za izgovor zato što se zasnivaju na ponavljanju dva sloga, a ove reči slično zvuče i u nekim drugim jezicima.

Roditelji, ovako se PRAVILNO kombinuju namirnice!

Ukoliko dete primeti da tati smeta što ga zove po imenu, onda će promeniti način oslovljavanja jer mu je važno šta tata misli i oseća. Ali to će se desiti jedino u situaciji kad je njihov odnos dobar, pun topline, razumevanja, ali i sa jasnim granicama.

– Decu ne treba opterećivati ni sa tim kako treba da oslovljavaju druge srodnike u porodici. Ako je, na primer, tetki lepše da je sestričina zove po imenu ili nadimku, onda je u redu i da je vaše dete tako zove. U suštini, sve zavisi od toga kako ta druga osoba gleda na to – zaključuje Milosavljevićeva.

Autor: Biljana Stefanović
Izvor: alo.rs

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se