Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Saveti

Roditelji, oprez: Što se više trudite da usrećite dete, ono vam je manje zahvalno!

Roditelji, oprez: Što se više trudite da usrećite dete, ono vam je manje zahvalno!

Pitate se zašto je ovako, možda je surova istina ali je ipak istina i sušta realnost. Svi smo danas svedoci da roditelji sve više zaklanjaju svoju decu i da su u mnogo čemu povlašćeni, što ranije nije bio slučaj.

Dozvolite detetu da trči i padne

Deca danas ne umeju da cene šta njihovi roditelji rade za njih, i često su isfrustrirana i apatična u većini slučajeva. Pre se nisu pitala deca šta žele da rade, da jedu, gde da idu, već se sve radilo zajedno u krugu porodice, odnosno kako majka i otac isplaniraju, vikend, odmor, dete je na taj nači sledilo njih i njihove želje na osnovu kojih su oni hteli da edukuju i usmere svoje dete.

foto: Shutterstock

Današnjoj deci se mnogo toga nudi na tacni i onda se dešava primena one poslovice “Daš jedan prst, on hoće celu šaku”. Deca pre svega treba da se nauče zahvalnosti, zahvalnosti onoga šta im njihovi roditelji mogu pružiti u zavisnosti od njihovih mogućnosti. Danas dosta roditelja odvaja novac i vreme za kvalitetno druženje sa decom, ali dosta njih oseti da deca ne umeju da cene to.

Dr Ješić: Deca se više ne igraju, pa svako drugo ima problem sa kičmom

Možda je vreme da prestanete da se toliko trudite da usrećite svoje dete raznim stvarima ili pitanjima šta ono želi. Prestanite da planirate događaje za njih. I nemojte da pokušate da ih naučite zahvalnosti jer u tome nećete uspeti, ipak su u pitanju mala deca. Pustite ih, neka se vremenom opuste bez svih vaših animacija i želja da ih usrećite.

 

 

foto: Shutterstock

Povežite se sa vašim detetom, tako što ćete da čitate zajedno, da šetate psa koje ono obožava, pa slažete slagalicu, da igrate uz muziku, da vam ono pomaže u kuhinji.

Devojčice učite da MISLE, a ne da se ŠMINKAJU!

Slušajte svoje dete i njegove priče bez komentara, bliskost i kontak očima šalje snažnu poruku detetu da vam je važno. Ovo može da potraje neko vreme, ali morate biti strpljivi dok ne pronađete zajednički jezik komunikacije u kojem ćete biti zadovoljni i vi i dete.

DRAGA NEPOZNATA ŽENO KOJA SI U PARKU DISCIPLINOVALA MOJE DETE

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, registrujte se i razmenite svoja iskustva sa ostalim članovima!
Izvor: opanak.net

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se