Podeli ovu vest

Blog / Izdvajamo za Vas / Osnovne škole / Saveti / Srednje škole

Opšti saveti o ishrani dece

Opšti saveti o ishrani dece

Nutritivno izbalansirana ishrana

Nutritivno izbalansirana ishrana predstavlja dobar odnos svih hranljivih i zaštitnih materija koje je neophodno uneti svakodnevno u cilju održavanje dobre ranoteže organizma i kao  preduslov dobrog zdravlja. Principi koje nutritivno izbalansirana ishrana treba da zadovolji jesu da je ishrana raznovrsna, umerena i dovoljna. Nutrijense odnosno hranljive materije predstavljaju ugljeni hidrati poreklom iz žitarica, voća, povrća  i te  namirnice treba da zauzimaju čak 60 % u celodnevnom unosu. Proteini poreklom iz mesa, mleka, sira, jaja, ribe takođe predstavljaju hranljive materije čiji unos treba da bude prosečno 15% u odnosu na druge nutrijense. Masti su takođe važne u nutritivno dobro izbalansiranoj ishrani i treba da zauzimaju optimano 25% u dnevnom unosu. Važno je birati dobre masti iz npr.maslinovog ulja, koštunjavog voća, masne ribe…
saveti o ishrani dece

Pravilna ishrana kod dece

Pravilna ishrana dece utiče na pravilan rast, razvoj koštano mišićne stukture a i u velikoj meri na intelektualne sposobnosti. Porodica je primaran faktor u razvoju zdravih navika u ishrani dece sa jedne strane, a sa druge strane kao bitan faktor stoji vršnjački uticaj i mediji posredstvom reklama. Pravilna ishrana dece podrazumeva više manjih obroka koncipiranih kao doručak, ručak i večera sa obaveznim užinama u vidu voća ili prirodnih sokova.

Podaci o gojaznosti dece u Srbiji

Gojaznost predstavlja jedan od faktora koji uzrokuju brojne hronične nezarazne bolesti,naročito kod dece što se kasnije  prenosi i u stariju dob. Prema podacima Međunarodne radne grupe za gojaznost, Srbija se nalazi u samom vrhu zemalja sa naglim povećanjem prevalencije gojaznosti kod dece u poslednjih deset godina.

Prema najnovijim istraživanjima referentnih ustanova, u Srbiji je 13,2 % dece umereno gojazno, a 7,5 % gojazno, što su brojke koje zabrinjavaju stručnjake. Svako peto dete koje je stanovnik naše zemlje ima prekomernu težinu.ž

ishrana-dece

Nutritivno izbalansiran ručak za decu

Savremen način života uslovio je da veliki broj porodica veoma retko sprovodi tradicionalni poslepodnevni obed za porodičnom trpezom. Veoma često mališani ručaju obroke iz tzv. fastfoodova. Nažalost takvi obroci apsolutno ne zadovoljava kriterijume dobro  nutritivno izbalansiranog obroka koje treba da obezbedi unos svih hranljivih i zaštitnih materija- ugljenih hidrata, najbolje poreklom iz integralnih žitarica, belančevina koje bi bilo najbolje da vode poreklo iz mesa ili ribe, masti iz npr. maslinovog ulja. Vrlo je važno da u dečijem tanjiru dominiraju razne boje poreklom iz povrća koje obiluje vitaminima  i mineralima.

Neophodnost bavljenja sportom kod dece

Fizička aktivnost je jedan od najvažnijih faktora za prevenciju i lečenje gojaznosti, osim toga pozitivno utiče na  kardiovaskularni sistem, imuni sistem, respiratorni sistem, koštani sistem, mišićni sistem. Redovna fizička aktivnost je bitan faktor zdravlja kako za pojedinaca tako i za populaciju uopšte. Kod dece redovna fizička aktivnost utiče na zdravlje, samopouzdanje, društvene veštine i socijalizaciju.

AUTOR:

ana-todorovic-nutricionistaAna Todorović je završila gimnaziju i Višu medicinska škola, smer viši dijetetičar nutricionista.  Pohađala je i uspešno okončala Strukovne specijalističke studije iz oblasti Javnog zdravlja, uže specijalnosti za ishranu dece i adolescenata, kao i Fakultet za strateški i operativni menadžment. Od 2008. godine, u timu sa psihologom ili psihijatrom, radi u Preventivnom centru Doma zdravlja Savski venac, na poslovima koji podrazumevaju savetodavni rad vezan za pravilnu ishranu, promenu navika i poboljšanje zdravstvenog stanja različitih populacionih grupa: dece, adolescenata, trudnica, dojilja, gojaznih, pacijenata sa dijabetesom, hipertenzijom, zatim podršku obolelim od karcinoma u toku i u periodu oporavka, kao i onima sa poremećajima u ishrani kao što je anoreksija.

U ulozi edukatora i rukovodioca radionica u školama, učestvovala je u projektu SupeRučak, namenjenom deci školskog uzrasta. Projekat je sproveden u saradnji sa Kompanijom Delhaize. Takođe, u svojstvu predavača, aktivno učestvuje na tribinama koje se održavaju u okviru Festivala zdravlja.

Jedan je od osnivača udruženja PositiveLifeStyle, koje se bavi poboljšanjem kvaliteta života građana kroz edukaciju o pozitivnim stilovima života.

Majka je šesnaestogodišnjeg školarca.

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se