Podeli ovu vest

Dešavanja / Zanimljivosti

Sediš u klupi i šetaš s dinosaurusima

setnja-sa-dinosaurusima

Uz digitalne udžbenike i virtuelne učionice, posetioci su tokom tri dana uživali u raznim „tehnološkim čudima” i slušali predavanja o digitalnoj pismenosti, od vrtića do univerziteta

Nastavnici koji danas ulaze na čas sa dnevnikom u ruci, uglavnom su završili školu „sa kredom i tablom”. Njihovi đaci imaju digitalne udžbenike, virtuelno obilaze svetske prestonice, kroz globalnu mrežu komuniciraju sa vršnjacima širom sveta, savremene tehnologije se koriste kao priprema čak i za časove fizičkog…

Sva tehnološka čuda savremenih učionica izložena su na trodnevnom sajmu „Nove tehnologije u obrazovanju”. Đacima, njihovim roditeljima, učiteljima, nastavnicima i direktorima škola predstavljeno je 40 izlagača i 180 predavača iz zemlje i sveta. Kako je rečeno na otvaranju, ove godine je 30 odsto prijavljenih posetilaca i učesnika više nego lane (oko 7.000).

– Gledao sam dinosauruse, zamalo me jedan udario repom. Nisam baš sve razumeo, jer je na engleskom. Ali uživao sam, ovako je mnogo zanimljivije – ispričao nam je Pavle Mijakovac iz OŠ „Sonja Marinković”, skidajući vizir za trodimenzionalnu virtuelnu šetnju „parkom iz doba jure”.

setnja-sa-dinosaurusima-2Njegova drugarica Vanja Linta je istovremeno „šetala” Londonom. Kaže da je bila ispred jedne od škola i videla kako prolaze učenici, oduševila se gradom, naročito crvenim autobusima na sprat.

Pavla, Vanju i njihove drugare Mihajla Pantića, Minu Jovanović i Elenu Bošković, učenike petog razreda ove beogradske škole, zatekli smo kako se zabavljaju na štandu „Nove tehnologije u umetnosti”. U komšiluk su „zbrisali” sa susednog štanda „Bigza”, na kojem su sat kasnije učestvovali u prezentaciji digitalnog udžbenika iz geografije.

Jedan od momaka koji je đacima pomagao u snalaženju u virtuelnom svetu objasnio nam je da deca kroz ove specijalne naočare gledaju kratke edukativne filmove u trajanju do pet minuta i da je ovo „tehnološko čudo” već u upotrebi u školama širom Azije. Posle ovakvog filma, kaže uz osmeh, lako je decu zainteresovati da nastave lekciju na tradicionalan način.

U velikoj gužvi koja je bila u „Belekspocentru”, jedva smo pronašli nastavnice koje su dovele ove petake na sajam: Biljana Kolaček, nastavnica geografije koja je održala digitalni čas o vulkanu, i nastavnicu fizičkog vaspitanja Katarinu Pešić.

Iznenađeni, pitamo Katarinu kakve veze imaju savremene tehnologije sa njenim predmetom. Kaže da deci pre časa koji je vezan za neki deo atletike ili gimnastike, prvo pusti video-prezentaciju, kako bi stvorili sliku o onome što će posle da rade u sali za fizičko.

Ima dosta nastavnika koji žele da idu korak napred u nastavi, bez obzira na predmet koji predaju – kaže Katarina, dok njeni učenici uglas viču kako su ovakvi časovi zanimljiviji, lakše se uči i vole što ima više slika nego teksta.

Na jednom od štandova roditelji su se prijavljivali za „Superškolu” – internet učionicu za pomoć đacima od petog do osmog razreda iz matematike, fizike, hemije i srpskog jezika. Učenicima su na raspolaganju 700 video-lekcija, 1.500 zadataka, 1.300 pitanja za pripremu mature…

– Ova platforma je namenjena za rad đaka kod kuće, moj sin je oduševljen, rešava testove, proverava znanje, presluša ponovo ono u šta nije siguran. Ja sam tu, ali uglavnom sve radi sam, interesuje ga programiranje – priča nam Tanja, majka osmaka, koja je i učiteljica. O svojoj školi neće da priča, kaže da je tek osnovana i tek dobijaju opremu. Po njenim rečima, ipak ne može sve da se radi digitalno, „potrebno je na času koristiti miks svega, jer jedino tako može da se doprinese pravilnom razvoju i učenju deteta”.

Zavirili smo i kako izgleda nova platforma za učenje engleskog jezika, koja se može pronaći na sajtu Britanskog saveta, a koja je od januara dostupna samo u Srbiji, Turskoj i Ukrajini. Namenjena je mladima, ima dosta slenga koji koriste današnji srednjoškolci i oni na fakultetu, a uz jezik besplatno se uči i o britanskoj kulturi, filmu, muzici, načinu života…

setnja-sa-dinosaurusima-3– Iako se čini da nastavnici više nisu autoritet učenicima, oni ipak jesu značajni u životu svakog učenika. Vi ste njihovo ogledalo u učionici, zahvaljujući vama oni mogu pravilno da izaberu buduće zanimanje i školu – uhvatili smo deo predavanja nastavnicima srednjih škola, koju je na štandu Fondacije Tempus držala Ivana Vulić, savetnik za odabir budućeg zanimanja.

Mladi koji su na fakultetima, ali i njihovi profesori, ovde imaju priliku da dobiju sve informacije o mobilnosti, stipendijama, konkursnim rokovima, potrebnoj dokumentaciji kroz programe Erazmus plus, Erazmus mundus i CEEPUS, da zavire u bazu obrazovnih mogućnosti za strane studente, da se upoznaju sa EURYDICE mrežom koja je izvor podataka o obrazovnim sistemima Evrope…

Uz digitalne udžbenike i virtuelne učionice, posetioci su imali prilike da besplatno dobiju časopise posvećene novim tehnologijama u obrazovanju i slušaju predavanja stručnjaka iz ove oblasti iz zemlje i sveta.

Organizatori sajma su Britanski savet, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije, ministarstva prosvete i trgovine, Britanska ambasada u Beogradu, Centar za promociju nauke, Privredna komora Srbije i brojne kompanije.

U svim školama besplatan internet

Državni sekretar Ministarstva prosvete Gordana Predić je rekla da se otpočelo sa uvođenjem elektronskih dnevnika, ali i da su svesni da mnogo toga treba da se uradi kada je u pitanju digitalizacija škola. Kako je objasnila, na tome će se u narednom periodu raditi sa Ministarstvom za telekomunikaciju, a od velikog značaja je i uvođenje informatike kao obaveznog predmeta od petog razreda, od naredne školske godine.

Pomoćnik ministra trgovine, turizma, telekomunikacija Sava Savić je rekao da je cilj da sve škole dobiju besplatan internet, uz neprekidnu edukacija nastavnika. On je dodao da je više od 1.200 škola u Srbiji opremljeno sa 30.000 računara, u 50 gradova.

Izvor: Politika

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se