Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Zanimljivosti

Škola u kojoj učenici čitaju dok voze sobne bicikle!

Škola u kojoj učenici čitaju dok voze sobne bicikle!

U Osnovnoj školi Vord u gradu Vinston- Sejlem, umesto u školskim klupama đaci sede na sobnim biciklima.

Program “Čitaj i vozi” traje već pet godina. Jedna učionica opremljena je sa dovoljno sobnih bicikala za celo odeljenje đaka, i u njoj se tokom dana smenjuju učiteljice s svojim đacima. A dok okreću pedale, deca okreću i stranice knjiga, tako da osim što jačaju mišiće mališani istovremeno jačaju i vijuge.

Pročitajte još…Umesto kažnjavanja đaka, ova škola radi nešto drugačije!

Rezultati pokazuju da ovaj metod itekako uspeva. Učenici koji su najviše vremena u toku školske godine proveli na ovom programu napredovali su u čitanju za 83%, dok su oni koji su najmanje praktikovali čitanje i vožnju napredovali samo 41%.

I druge učionice u školi imaju po jedan sobni bicikl u ćošku, pa deca kojoj je teško da mirno sede – to ni ne moraju. Nastavnici bicikl koriste i kao “nagradu”, koja zapravo veoma koristi deci.

Čitanje uz vežbu za mnogu decu je prva prilika da čitanje dožive kao zabavu, kaže začetnik programa, Skot Ertl.

Okretanje pedala dobrodošlo je i mnogobrojnoj gojaznoj deci koja uživaju u bicikliranju, ali ne vole časove fizičkog zbog zadirkivanja i loših rezultata. Za sobnim biciklom svako može da vežba u skladu sa sopstvenim mogućnostima, kaže Ertl.

Tokom poslednjih pet godina, program “Čitaj i vozi” preuzelo je još 30 škola.

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, registrujte se i razmenite svoja iskustva sa ostalim članovima!

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se