Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Osnovne škole / Saveti

Šta to radimo svojoj deci NA PUTU KA USPEHU?

Šta to radimo svojoj deci NA PUTU KA USPEHU?

Danima sam u ovoj temi, pa ću je rado podeliti sa vama. Predmet mog interesovanja su, već godinu dana, deca osnovnoškolskog uzrasta. Provodim dane sa tim malim ljudima, radim sa njima na osvešćivanju i osnaživanju u raznim veštinama i sposobnostima, ali kada dođe do ocene, dešava se i da mnogi od njih plaču. Kada ih upitam za razloge suza, obično dobijem odgovore: “Neće mi kupiti nove patike.”, “Zabraniće mi mama da igram igrice.”, “Neće mi kupiti mobilni telefon. Trebalo je da popravim ocene, a ja dobio 2.”

Sa mog psihološkog stanovišta, nigde osećaja lične odgovornosti za neuspeh, već same materijalne stvari. Gde se izgubio onaj unutrašnji doživljaj koji su u nama izazivale poruke naših roditelja? Gde smo se to mi, kao roditelji, pogubili i pustili da našom decom vlada materijalizam?

Da se nismo i mi okrenuli isključivo materijalizmu, a tobože težimo duhovnim vrednostima, spokojstvu, samoaktualizaciji? Lažemo li sebe?

Mislim da smo ogledalo u našoj deci.

I sami znamo (ili ne znamo?) da će našu decu sutra život “boleti”. Neće ih maziti, kao ni nas same. Da li vas u firmi gde radite nagrade za svaki dobar rezultat, sklopljen posao ili dobro urađen izveštaj? Da li za svaki potez dobijete povišicu? Verujem da ne. Većina na upitnicima zaokružuje da im je potrebna pohvala kolega i nadređenog, poštovanje, uvažavanje stručnosti i kompetentnosti, davanje slobode prilikom odlučivanja, davanje više odgovornosti itd. Sve ukazuje da imamo potrebu za samoaktualizacijom, jer novac bude stavka među poslednjima. Mnogo ljudi ide na doktorske studije, seminare, konferencije, različita stručna usavršavanja i to im daje motivaciju da rade, da napreduju. A kompanije realno daju povišicu od 5% i to je sve.

uspesna_deca1A zašto onda decu vaspitavate tako da za svaku dobru ocenu (5) dobiju neki poklon? Zar nije dovoljno da se osete uspešnima, da je petica dovoljna i jedina nagrada za trud i rad? Zašto ih nagrađujete satima igranja igrica za računarom, mobilnim telefonima (pri tom, šta će im, sem da mami kažu: “Na času sam likovnog”?), laptopovima i tabletima (blaža verzija za mlađe uzraste) i sličim stvarima? Zar nove patike i trenerke, majice, suknje, nisu nešto što im je neophodno radi zaštite od mokrog ili od sunca? Ne moraju ni da budu “Nike”, “Adidas” i sl. To smo ih mi naučili! To su naše patnje!

Danas se divim roditeljima sa troje dece. Oni nemaju zadatak, kao naše bake, deke i pradeke, da ih samo nahrane i obuku. Njihov zadatak je da ih firmirano obuku, šalju na private časove, upisuju na skupe sportove, jer im preti diskriminacija, vršnjačko nasilje, izolacija itd. od strane vršnjaka. To nisu obične tašne za školu, to su tašne sa poznatim crtanim junacima, svi znamo kojima i koje su im cene. Kad pričam i o sportovima, zar deca ne mogu da se igraju ispred zgrade? Vije, žmurke, “Žace i lopova”, fudbala, košarke,” Između 2 vatre”? To se ne plaća. Ali mi volimo baš da plaćamo trenere i skupu opremu. Možda postanu reprezentativci, a možda to nikad ni ne postanu. Nije svako dete rođeno za to, nije takmičarskog duha, ne treba ga forsirati. A čim platimo, pa očekujemo i vrhunske rezultate od njih!

Tu nisu kriva deca, krivi smo mi. Mi smo ti koji im dajemo primer, ukazujemo šta je “fancy”, a šta nije, održavamo svoj “rejting” u društvu preko njih, a potpuno zaboravljamo na njihov duhovni razvoj, razvoj jedne zrele ličnosti koja će sutra imati iste životne zadatke kao i mi. Prvenstveno, da preživi i da uživa u svakom svom udahu na ovoj planeti Zemlji.

Većina nas se brani rečima: ”Ali, ne može moje dete da bude izuzetak.”, “Pa svi imaju mobilni telefon, već u prvom razredu!”, “Neću da bude odbačeno, jer ja insistiram na nekim vrednostima od pre Hrista.” To su izgovori.

Ništa ne kreće od pojedinca, slažem se, ali i ponavljam: oni su sve od nas naučili! Nas gledaju svaki dan, sa nama ležu u krevet, sa nama gledaju TV i uče o životu. Od nas!

Izvor: Ljiljana (Varga) Bankovacki

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se