Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Osnovne škole

Šta roditelji treba da znaju i urade pre polaska u prvi razred?

Šta roditelji treba da znaju i urade pre polaska u prvi razred?

U glavi roditelja budućih školaraca, sve je više upitnika iznad glave kako se bliži početak školske godine, a ona je tu, gotovo iza vrata. U školske klupe će 1. septembra, po prvi put sesti mnogi prvačići i suočiti se s novim razdobljem u svom životu.

TRI JEDNOSTAVNA EKSPERIMENTA KOJE VREDI POKAZATI DECI

Evo šta biste vi, kao roditelj, trebalo da znate pre tog važnog, velikog dana:

Internet stranice škole

Verovatno ste se dosad, barem pri upisu, informisali o najvažnijim stvarima koje kao roditelj prvačića treba da znate. Olakšajte sebi i pratite internet stranice škole koju će vaš mališan pohađati jer ćete na njima pronaći potrebne informacije koje su vam možda i promakle.

Škola kao radost i igra

Predstavite deci školu kao nastavak razdoblja igre i učenja, novih prijatelja, novih iskustava, a ne obaveza. Igra je važna za svako dete, a kroz igru će najlakše da usvoji nova znanja. Iskoristite to i za pripremu za školu. Učenje čitanja, pisanja i osnovnih matematičkih operacija može biti zabavno, a umesto gledanja crtaća ili igranja igrica na mobilnom, detetu pričajte priče o državama, gradovima, životinjama, istorijskim ličnostima. Još nije vreme za prestanak pričanja/čitanja priča za laku noć…

Za 7 dana popravite loše ponašanje svog deteta: Od ljutice do dobrice u kratkom periodu!

 

Uredite detetov prostor za učenje

Kako bi učenje postalo i ostalo zabavno, uredite detetu prostor za učenje u kojem će se osećati lepo. Dajte mu na izbor neka odabere svoje omiljene likove i dopustite mu da zajedno s vama uredi svoj prostor, radni sto, ormar s knjigama i sl.

DEČIJE PRENEMAGANJE – KAKO DA GA SE REŠITE

Ne pokazujte znakove stresa

Da li ste vi kao roditelji prvačića pod velikim stresom i strahom kako će se vaše dete snaći u novom okruženju, kako će se nositi s obavezama i zadacima? Ostavite brigu za vreme kada to zaista bude potrebno. Ne pokazujte detetu da vas brine što ne znate šta čeka i vas i dete. Dobro ga pripremite i predočite mu odlazak u školu kao nešto lepo, pozitivno, gde će naučiti mnogo toga, zabavljati se, družiti s prijateljima. Ako ste zabrinuti i pod stresom, i dete će to da oseti i može da stvori nepotreban strah. Ako mislite da se vaše dete suočava sa strahom, nemojte to da ignorišete već se obratite školskom psihologu koji će vam pomoći u novoj situaciji i pripremiti dete i vas da lakše zakoračite u novi svet, onaj školski.

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, registrujte se i razmenite svoja iskustva sa ostalim članovima!

Izvor: yumama.com

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se