Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Saveti

Šta vam vaspitačice u vrtiću nikada neće reći u lice!

Šta vam vaspitačice u vrtiću nikada neće reći u lice!

Dok nas zimski dani ometaju rukama punim virusa i bakterija, gotovo da nema roditelja koji se ne pribojava da će začuti hroptajući kašalj svog deteta.

A kašalj i temperatura uglavnom dođu kad je na poslu najveća gužva. Šta učiniti? Neki roditelji biraju lakši način, a neki stvarno nemaju izbora jer im nedolazak može ugroziti posao… Ako nema ko pričuvati dete, a na poslu nemaju razumevanja, dete dobije lek protiv temperature i roditelji ga ostave u vrtiću.

Ovo je đačka zakletva iz 1914: Kad pročitate, shvatićete zašto danas propadamo!

Vrlo je verovatno da će vaspitačica  nazvati nekoliko sati kasnije i javiti roditelju da je dete bolesno. I dok se majka vozi kući s detetom, obuzima je poznata grižnja savesti. Ne samo da je svoje bolesno dete odvela u vrtić i sebično ugrozila i zdravlje druge dece, nego joj je i vaspitačica u vrtiću uputila neobičan pogled.

Zašto deca u Japanu SAMA IDU U ŠKOLU?

Je li moguće da je vaspitačica znala da je majka odglumila iznenađenje da je dete bolesno?

Naravno da je znala. Čak i kad dete dobije lek pre vrtića, iskusne vaspitačice već po pogledu deteta znaju da je bolesno.

S obzirom na ovu činjenicu, postavlja se pitanje šta to još vaspitačice znaju, šta zapravo misle o nama i našem detetu, a ne govore nam?
Vaspitači su profesionalci koji znaju kako se nositi s različitim karakterima dece, ali i roditelja. Zasigurno bi ponekad najradije otvoreno i bez ustezanja rekli da je “dete nevaspitano” ili da su roditelji prevršili meru. Ali, oni to ne mogu i ne smeju, a mi smo znatiželjni, zar ne?

U američkim je vrtićima provedena anonimna anketa među vaspitačima. Donosimo vam rezultate:
Vaspitačice znaju kad roditelji lažu: uvek prepoznaju kada želite “prikriti” detetovu bolest. Kod njih ne prolazi izgovor tipa “ima proliv, ali to je jer rastu novi zubići” ili “ma to je samo mala alergija”, posebno ako se posle razbole i druga deca u grupi.

Vaspitačice pričaju jezikom vrtića! Kad govore o vašem malom anđelu (a svi su briljantni i lepo se ponašaju, naravno), vaspitačice moraju biti vrlo taktične. Iako imaju potrebu reći vam što stvarno misle, one se pažljivo izražavaju profesionalnim terminima. Konstruktivne su i ljubazne. I zato kada čujete; “Vaše dete još uvek razvija sposobnost interakcije s drugom decom”, a vi znate kakvog nestaška imate, vaspitačica zapravo misli “Vaše dete gnjavi drugu decu”. I to je prava svrha “jezika vrtića”.

Kada je dete PROBIRLJIVO U JELU?

Mame, pažljivo slušajte: problem s ovakvim blagim eufizmima je taj što vrlo lako možete prevideti pravu poruku. Vaspitačice se toliko trude da izbegnu negativne komentare, da je roditeljima koji se ne žele suočiti sa lošim ponašanjem svog deteta, vrlo jednostavno zatvarati oči. A kada roditelji ignorišu te suptilne poruke ili snažno tvrde da njihovo dete “to ne radi”, vaspitačice prevrću očima dok ih ne vidite. Verujte, postoje trenuci kada vaspitačice naprosto žele viknuti “Vaše je dete nepodnošljivo!”. Ali to ne rade.
Vaspitačice poručuju i sledeće; Uživajte u svojem detetu! Ne uzimajte sve tako ozbiljno. Ne upoređujte svoje dete s drugima jer se deca razvijaju različitim tempom. Vaspitačice uvek prepoznaju teskobu deteta i roditelja i onaj pogled kad roditelj svoje dete upoređuje s ostalima. Ne opterećujte svoje dete gomilom obveza (strani jezik, muzička škola, sportski treninzi), već na početku vrtićkih dana.

Dakle, što nam pokazuje ova anketa?

Da je vaspitačima potrebna neverovatna količina samokontrole. Umesto gomile žalbi, od vaspitača dobijamo razumevanje.
Za posao vaspitača je potrebno puno znanja, strpljenja, ljubavi i razumevanja. Odličan vaspitač je onaj koji se jednako odnosi prema svoj deci i svim roditeljima; i prema onima s kojima nema nikakvih problema i prema onima neprihvatljivog ponašanja.

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, registrujte se i razmenite svoja iskustva sa ostalim članovima!
Izvor: www.pjesmicezadjecu.com

Podeli ovu vest

5 Komentara

 1. Boli njih uvo sta misle vaspitaci!!! Tu smo da ” cuvamo” njihovo dete i da im ga vratimo u dobrom stanju. Naravno bitno im je i da li su jeli, spavali, kakili… nista vise! Da li smo ih nesto naucili najmanje je bitno. Naravno zahvalnosti nema jer nam je to posao! Profesija vaspitaca je spustena do dna! Dzabe se mi borimo da podignemo nasu profesiju… ostajemo negovateljice!

  Odgovori
  • Kako koga…Ja sam roditelj,ne vaspitac,moje dete ide u jaslice,u grupi u kojoj ima 18deteta i dve vaspitacice…I naravno da sam zadovoljna kako se ophode prema mom detetu,jer cuvati 18deteta od jednom nije ni malo lako…I nikada ne bih rekla da je moje dete sjajno,nije,nestasna je,znam i sama kako je sa njom,bas naprotiv ako mi kazu da je nesto uradila gledam kako da to resim…Da se ne ponovi…Svim vaspitacicama skidam kapu i divim se…Hvala im sto postoje i sto toliko ljubavi i strpljenja imaju za nasu decu…

   Odgovori
  • Draga Jelena , ja mislim da niste u pravu . Roditelj sam deteta koje je osim negovanja uvek primećivao i njihov ( vaspitacki) trud i rad i u sticanju znanja. I poznajem roditelje koji su takodje bili zadovoljni osim negovanja i drugim vaspitackim veštinama vaspitača dece i za to im bili zahvalni . Pozdrav. Svako dobro u daljem radu. : )

   Odgovori
  • Nije tako, ima puno roditelja koji vas cene i hvale, mozda nemaju priliku da vam to kazu kad uzimaju decu, mada ja cesto kazem: hvala vam sto se sad lepse slaze s decom, hvala vam sto pravite ovako divne panoe svake nedelje, hvala sto je naucio da se upaše…

   Odgovori
  • Po meni, tu ste i da vaspitavate, kako vam sam naziv struke govori. A znate kako, znam mnoge primere dece koja bas kada krenu u obdaniste pocnu da se ponasaju pomalo nestasno a da ne pricam o losim i ruznim navikama na koje vaspitaci (mnogi) ocigledno ne obracaju paznju… Na zalost tako je.

   Odgovori

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se