Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Saveti

Stručnjaci upozoravaju: Ovo je najčešća greška koju pravite KADA DETE IMA POVIŠENU TEMPERATURU!

Stručnjaci upozoravaju: Ovo je najčešća greška koju pravite KADA DETE IMA POVIŠENU TEMPERATURU!

Mnogi “novi”roditelji se vode savetima svojih baka i majki koje najčešće savetuju da dete koje ima povišenu temperaturu treba dobro utopliti i preznojiti. To je jedna od najčešćih grešaka koje prave mladi roditelji jer to nije dobar savet za skidanje temperature deci. Upravo suprotno. Preterano zagrevanje deteta s povišenom temperaturom može lako dodatno da povisi temperaturu. Dete treba skinuti ili obući mu laganiju odeću, svakako dete istuširati umlakoj vodi kako bi se snizila temperatura.

Kako da pomognete detetu AKO GA DRUGI ISMEJAVAJU?

Maja ima jedanaestoro dece, zaposlena je i ima samo 37 godina!

Često se čuje i da se roditelji žale da njihovo dete neće da miruje dok ima povišenu temperaturu. Ne insistirajte na mirovanju. Umerena aktivnost je dopuštena, a po tome ćete lakše primetiti i kakvo je opšte stanje deteta. Dete može biti malaksalo i lošeg opšteg stanja i bez povišene temperature, zato nemojte da mislite da nema opasnosti samo što je izostao simptom povišene temperature.

Zašto su deca kod kuće najgora???

foto: Shutterstock

?‍?‍?‍? OVO NE GOVORITE DECI NI PRED DECOM

Pokrivanje deteta koje ima povišenu temperaturu mokrim peškirom je takođe još jedna od loših ideja. To bi moglo da izazove drhtanje tela i dodatno da povisi temperaturu tela. Ako je temperatura visoka, mlaki oblozi i kupanje ili tuširanje u mlakoj vodi biće detetu prijatni. Visoka temperatura povećava potrošnju kalorija, zato detetu treba više kalorija nego inače.

?Zašto su muževi učiteljica najsrećniji ljudi na svetu?

ČUVENI SRPSKI PSIHOLOG SA VMA OTKRIVA: Roditelji decu štite od obaveza, evo u koje zamke nikako ne smeju da upadnu

Ako dete odbija hranu, pokušajte sa zaslađenom tečnošću koju voli. Paracetamol ili ibuprofen za skidanje temperature nemojte davati dok dete nema temperaturu 38.5 ili više, pustite da se telo samo izbori ako je temperatura niža od toga. Ako ne znate šta vam je činiti, radije pozovite lekara ili hitnu pomoć i zatražite savet, pogotovo ako je vaše dete odojče.

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se