Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Saveti

STRUČNJACI UPOZORAVAJU RODITELJE: DECA SE DANAS BORE DA PRAVILNO DRŽE OLOVKU U RUCI

STRUČNJACI UPOZORAVAJU RODITELJE: DECA SE DANAS BORE DA PRAVILNO DRŽE OLOVKU U RUCI

Kada pričamo o posledicama koje moderna tehnologija ostavlja na decu, o ovom problemu najčešće i ne razmišljamo, a veoma je važan.

 DECA KOJA NE IDU NA VREME U KREVET IMAJU PROBLEM SA OVIM PREDMETIMA U ŠKOLI

Pored posledica koje prekomerno gledanje u ekran ostavlja na psihološko stanje deteta koje je vezano čak i za vršnjačko nasilje kasnije kada malo porastu, stručnjaci su više nego ikad zabrinuti i zbog fizičkog zdravlja dece, a posebno ruku.

NOVI TREND: ŠKOLE ZABRANJUJU NAJBOLJEG PRIJATELJA

Naime, moderna tehnologija nije promenila samo način na koji današnja deca troše svoje slobodno vreme, menja i njihovu mišićnu strukturu u rukama.

Pomislite samo koliko je za vrtićku decu važno da crtaju i boje! Tim radnjama deca razvijaju mišiće ruku, razvijaju svoju motoriku, a sve im je to važno da bi jednoga dana u školi mogli pravilno da pišu, a kroz pisanje, dalje da razvijaju ruke za složenije i fleksibilnije radnje.

ZAŠTO SE NEKA DECA REĐE RAZBOLJEVAJU?

Moderna deca, ona koja su poprilično izložena korišćenju modernih aparata sa tačskrin ekranima, već sada pokazuju zakržljalost motorike ruku.

“Deca se danas bore da pravilno drže olovku u ruci, jer upotreba raznih tačskrin aparata usporava razvoj mišića u njihovim prstima”, složni su stručnjaci zbog čega upozoravaju roditelje da deca ne bi trebala biti izložena telefonima i tabletima, koji reaguju na dodir u tako važnoj etapi njihovog razvoja.

Ta deca će se, kada krenu u školu, dugo boriti sa pravilnim držanjem olovke u ruci, zbog čega će im trebati jako dugo, mnogo duže nego deci nekada, da svladaju osnove pisanja i crtanja.

Glavna pedijatrijska terapeutkinja u Fondaciji Heart of England Foundation NHS Trust, Seli Pejn takođe je naglasila da sve više dece koja polaze u školu nemaju razvijene osnove veštine pokreta ruke važnog za pisanje, crtanje, ali mnoge druge precizne radnje.

Odgajate li SAMOSTALNO DETE ILI SLABIĆA?

30 pitanja za školarca umesto: „KAKO JE BILO U ŠKOLI DANAS?”

Objasnila je da deci treba snažna kontrola njihovih finih mišića kako bi mogli da drže i barataju olovkom, što pre deset godina nije bio slučaj.

Problemi se pogoršavaju, pa su roditelji zamoljeni da kontrolišu vreme koje njihova deca troše na takvim uređajima i ovaj put još ozbiljnije upozoravaju da se to vreme mora ograničiti. Zbog njihove psihe i motorike ruku.

Nekoliko sati dnevno je svakako previše za dete predškolskog uzratsa koje bi u toj fazi razvoja toliko sati trebalo koristiti za crtanje i vežbanje svojih ruku.

Zato se svakako potrudite da im skratite vreme koje provode ispred ekrana, i kompenzujte ga sa povećanom satnicom crtanja.

Devojčice učite da MISLE, a ne da se ŠMINKAJU!

Naravno, olovkom i bojicama po papiru.

Izvor: Izvor: index.hr

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se