Podeli ovu vest

Dešavanja / Izdvajamo za Vas / Osnovne škole / Srednje škole

Sudbina veronauke i građanskog vaspitanja ponovo je pod znakom pitanja!

skolarci-veronauka

Taman što su dva predmeta preživela pokušaj prethodnog ministra prosvete Srđana Verbića da časove svede samo na mlađe razrede osnovne škole, sad im je status ugrožen i u nacrtima novih prosvetnih zakona.

U nacrtu Zakona o osnovama sistema obrazovanja izbačen je stav u kome se kaže da si oni obavezni predmeti, što je do sada garantovalo da će svaki učenik pohađati ili jedan ili drugi predmet. U novom krovnom zakonu, ali i u nacrtima zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju, ne nazivaju se više predmetima, nego izbornim programima.

veronauka-gradjansko-vaspitanje-ministar-verbicNiko još ne zna kako će da izgleda verska nastava, kakva je namera zakonopisaca, ali već onim što predviđaju nacrti zakona nije zadovoljna Srpska pravoslavna crkva. Sveti sinod priprema zvaničnu reakciju na ovakav tretman veronauke.

U Islamskoj zajednici Srbije novi prosvetni zakoni još nisu bili tema, ali prema rečima Seada Nasufovića, reis-ul-uleme IZS, svakako će biti.

– Ne želim da izlazim sa pojedinačnim, ličnim stavom. O ovom važnom pitanju iznećemo zajednički stav crkava i verskih zajednica – najavljuje on.

O nacrtima zakona biće danas reči i na sednici Nacionalog prosvetnog saveta, čiji je predsednik prof. dr Aleksandar Lipovski. On kaže da je važno da savet kaže svoj stav o ključnim zakonima, pre nego što počne javna rasprava.

– Raspravljaćemo o nacrtima ova tri zakona, ali tekst nismo dobili od Ministarstva prosvete. Ne mogu da komentarišem budući status verske nastave i građanskog vaspitanja, jer ne znam mnogo detalja. Znam samo da više nisu navedeni kao obavezni izborni predmeti kao i da Crkva nije zadovljna ovakvim rešenjem – rekao je Lipovski.

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se