Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Saveti

TINEJDŽERIMA TREBA 10 SATI SNA!

TINEJDŽERIMA TREBA 10 SATI SNA!

Nedostatak sna je najčešći tinejdžerski zdravstveni problem koji podjednako utiče na njih i njihovu okolinu, tvrde naučnici. Svetska zdravstvena organizacija procenila je da deca svakih deset godina ulaze u pubertet tri meseca ranije, pa tinejdžerski uzrast sada počinje već između devete i dvanaeste godine.

„Lako je tebi, tvoja su DECA DOBRA!“

Napokon DOBRE VESTI ZA ŽENE I MAJKE u Srbiji

Među mnogobrojnim fizičkim i psihičkim promenama u tom dobu, istraživanja su pokazala da se tipično tinejdžersko ponašanje, svadljivost, razdražljivost, bahatost prema roditeljima, mogu objasniti nedovoljnom količinom sna. Retki su oni koji spavaju po desetak sati, koliko je njihovom telu i umu potrebno, dok prosečni tinejdžer spava samo oko šest sati.

 Šta sam sve PREĆUTALA ĆERKI kad mi je rekla da ŽELI DA POSTANE MAJKA: Reči koje diraju dušu!

Zato većina ima smanjenu koncentraciju i pamćenje, emocionalnu nestabilnost i veću sklonost depresiji, povećano agresivno i neprimereno ponašanje, veći rizik od nespretnosti i povreda, probleme s kožom, veću potrebu za nezdravom hranom, kofeinskim i energetskim napicima, veći rizik od zloupotrebe droga itd.

Pričajte sa njima KAO SA ODRASLIMA: TEPANJE im samo ODMAŽE!

Pratite koliko spava noću vaše dete i motivišite ga da ide na spavanje i budi se u isto vreme. Vikendom naravno može da ima više slobode, ali bolje je da kod buđenja ne bude razlika veća od dva sata od uobičajenog vremena. Smislite neke zgodne nagrade kojima ćete ga podsticati da uhvati zdrav ritam spavanja i buđenja. Nije preporučljivo čitanje ili gledanje nečega što može izazvati strah ili razbuđivanje. Sat vremena pre spavanja bolje je da ne gleda ni u kakve ekrane, jer emituju plavičasto svetlo koje sprečava sintezu hormona potrebnog za zdrav san.

Kako VASPITATI DEVOJČICU u doba Kardašijana?

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, registrujte se i razmenite svoja iskustva sa ostalim članovima!

M. J. M.
Izvor: Novosti

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se