Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Saveti

UČITELJICA APELUJE: MAME, RAZGOVARAJTE S ĆERKAMA O MENSTRUACIJI

UČITELJICA APELUJE: MAME, RAZGOVARAJTE S ĆERKAMA O MENSTRUACIJI

Kako odrastamo tako svakodnevno učimo, a kad krenemo u školu učimo još i više.

10 RAZLIKA U VASPITANJU PRVOG I DRUGOG DETETA

U školi čitamo poeziju, shvatamo matematiku i učimo jezike poput španskog i francuskog. Učitelji su ti koji decu uče najviše, ali o životu, odnosno mnogim stvarima koje se tiču njihove intime, učitelji ne mogu tako dobro delovati kao roditelji.

Deca i škola: Sve teže razumeju logičke zadatke

ČUVENI SRPSKI PSIHOLOG SA VMA OTKRIVA: Roditelji decu štite od obaveza, evo u koje zamke nikako ne smeju da upadnu

Zato je jedna učiteljica na Redditu nedavno objavila svoju molbu majkama koje imaju ćerke, da hitno s njima počnu da pričaju o menstruaciji. Ona dolazi sve ranije i puno devojčica nije bilo na nju spremno zato što ih mame uopšte nisu pripremile.

Zašto su deca kod kuće najgora???

“Nije bilo ni 8:30, nadgledala sam 3. i 4. razred pre početka nastave, a jedna devojčica iz 4. razreda nikako da se vrati iz toaleta. Kad sam otišla da proverim, rekla je da ne može da izađe, da nešto nije u redu, da je zaprljala pantalone, ali s prednje strane.

Pismo ove majke treba svi da pročitaju: Ćerko, ove stvari NIKADA NEMOJ DA RADIŠ!

DA LI STE MENTALNO JAK RODITELJ?

Jadnica je dobila menstruaciju, a da uopšte nije znala ništa o tome. Morala sam da joj dam neku odeću pa sam radije nazvala roditelje da dođu po nju. Bila je jako zbunjena i tužna.

Možda ih ne možete pripremiti na pravi osećaj toga, ali ih barem možete pripremiti da znaju šta je to, zašto će je dobiti, kada otprilike, kako to izgleda i sva ostala pitanja. To je zadatak majke.

Molim vas, učinite to. Nema ničeg čudnog u tome, o tome bi trebalo da znaju i devojčice i dečaci, a to jednostavno nije posao učitelja. O tome bi svako trebalo sa svojim detetom da popriča slobodno i otvoreno, u privatnosti doma”.

18 STVARI KOJE SHVATATE AKO STE MAMA!

Jedna žena na to je napisala: “Moja mi je mama sve ispričala kad sam imala oko devet godina i posle me često pitala jesam li je dobila i osećam li možda neke ‘promene’? Tako da sam ja na nju bila spremna”.

15 PRIMERA KAKO SE DECI GOVORILO PRE 30 GODINA, A KAKO SE GOVORI DANAS!

Ipak puno je i onih s drugačijim iskustvom, kakvo je doživela i desetogodišnja devojčica iz ove priče.

“Saosjećam s tom devojkom. Ja sam svoju dobila u šestom razredu, samo sat vremena pre časa seksualnog obrazovanja. Moji me nikada nisu pripremili na to pa sam se jako uplašila. Bila mi je to velika trauma, a onda sam na nastavi saznala prve informacije o tome što mi se upravo događa. Da sam znala, ne bih to doživela tako traumatično”.

Učiteljica je rekla da razume kako je nekim ljudima neprijatno da pričaju o promenama u pubertetu sa svojom decom, ali upravo je to zadatak roditelja.

Pubertet je vrlo turbulentno razdoblje pa bi deca trebalo da budu upoznata barem s onim šta ih čeka, kako bi bili svesniji svojih projena i tako lakše prošli taj za decu najstresniji period u životu.

Evo šta jedan tata poručuje drugim tatama!

Čemu sram. To su vaša deca! A deca zaista sazrevaju sve ranije.

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, registrujte se i razmenite svoja iskustva sa ostalim članovima!
Izvor:  Index.hr

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se