Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Osnovne škole / Srednje škole / Zanimljivosti

Umesto kažnjavanja đaka, ova škola radi nešto drugačije!

Umesto kažnjavanja đaka, ova škola radi nešto drugačije!
Umesto kažnjavanja učenika, npr. slanjem u ćošak, jedna škola u Baltimoru osmislila je da neposlušne učenike šalje na meditaciju.

Soba svesne meditacije, kako piše portal UpWorthy, je vrlo prijatna, opremljena svetiljkama, dekoracijama i mekim jastucima.

Za razliku od već zastupljenog principa kažnjavanja gde deca “u kazni” obično ne razmišljaju o svojim postupcima, osim što se posle toga osećaju revoltirano, u ovoj školi neposlušna deca sede i rade vežbe disanja ili meditacije, što im pomaže da se smire i fokusiraju, ali i razgovaraju o onome što se dogodilo.

Pročitajte još…Potresno pismo jedne profesorke!

Ovu metodu podržali su naučnici koji kažu da se prilikom svesne meditacije u mozgu i telu događa nešto zanimljivo. Jedna studija tako meditaciju predlaže vojnicima kako bi se lakše nosili s užasima koje su preživeli, pogotovo što meditacija popravlja i raspoloženje, ali i fokus i pažnju.

U školi Robert W. Coleman deci nude i jogu, druge oblike vežbi, ali i rad u vrtu, čišćenje parka i posetu obližnjim farmama.

– Čovek nikada ne bi rekao da će mala deca zaista da sede u miru i meditiraju, ali oni to zaista rade. Meditirali su čak i pre odlaska na proslavu Božića i znali su da će tamo dobiti poklone. Ipak, svejedno su pre toga odradili meditaciju – rekao je Kirk Phillips, voditelj projekta.

Pročitajte još…Maturanti drugovima zaradili za ekskurziju!

Ispostavilo se i da meditiranje u školi ima veliki uticaj i na shvatanje dece o očuvanju prirode, kao i na ponašanje dece kod kuće. Deca često i roditeljima predlažu meditaciju kad se vrate nervozni s posla.

Nakon uvođenja ovog programa, broj dece koja se nepoželjno ponašaju je u opadanju, a smanjio se i broj izostanaka. Zbog uspešnosti programa njegovi tvorci razmišjaju da ga primene i na druge američke škole.

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, registrujte se i razmenite svoja iskustva sa ostalim članovima!

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se