Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Saveti

Važne lekcije kojima bi trebalo da naučite decu ?‍?‍?‍?

Važne lekcije kojima bi trebalo da naučite decu ?‍?‍?‍?

Najvažniji zadatak roditelja je da ohrabre decu da budu moralna, ljubazna i savesna.

Evo čemu bi trebalo da ih naučite:

Ljubaznost ništa ne košta. Kad ste ljubazni prema ljudima, bilo da ste samo nekome rekli da mu je lepa frizura, bilo da ste bakici iz komšiluka ponudili da joj ponesete torbe sa pijace, ulepšali ste im dan. A kad smo ljubazni prema ljudima i mi sami se osećamo bolje. Zato je važno da decu od malih nogu učite da budu ljubazna prema drugima.


Da stalno preispituju svoju “zonu udobnosti” jer će samo tako znati koliko toga zapravo mogu da postignu.
Kako da im pomognete? Pustite ih da se oblače sami, imajte strpljenja. Vi biste brže zakopčali te dugmiće, ali od neprocenjive je važnosti da decu puštate da sama vode računa o sebi (u granicama primerenim uzrastu, naravno).


Naučite ih da iskustva vrede više od imovine.
Istražujte zajedno – svoj kraj, svoj grad… Pravite stvari zajedno od kartona, od papira, od plastelina, od praznih flaša… čak i kad ste umorni, čak i ako nemate snage. Zato ste roditelji. I ne zaboravite da je uvek bolja raketica koju ste posle sat vremena pokušavanja napravili vi i dete, zajedno, od one koju biste kupili. Čak i kad nije stvarno bolja – bolja je jer ste se zajedno i smejali i nervirali pokušavajući.

507831495-56a8e7813df78cf772a1c8fa


Naučite ih da je data reč sve što imaju.
Zato nikad nemojte lagati decu. Nikad im nemojte obećati nešto što nemate nameru da ispunite, i nemojte misliti da će zaboraviti jer su mali. Zaboraviće taj konkretan slučaj, ali neće zaboraviti osećaj kad su shvatili da ih je mama (ili tata) slagala za nešto.


Naučite ih da je ok da greše, sve dok su iskreni.
Svi grešimo, ali ono što čestite ljude razlikuje od onih drugih je to što oni uvek priznaju svoje greške.

Pročitajte još…Zašto su “dobra” deca često “nevidljiva” deca? ??

Naučite ih da vode računa o sebi i svom telu. Neka rastu verujući da je voda najbolje piće na svetu, pobrinite se da jedu zdravo i da kad hoće da se maze sa vama to jasno i kažu.


Ali, onda kad dete traži vašu pažnju, bez obzira na to da li želi da se igrate zajedno, da se mazite ili da popričate, ostavite istog trenutka sve što radite i posvetite mu se. “Za pet minuta, samo da mama nešto završi” vrlo lako se razvuče na celo popodne, i niste se ni okrenuli a vreme je za spavanje. A jednog dana meriće se samo vreme koje ste proveli u mažnji i igranju, a niko se neće sećati da vam je kuća uvek bila pod konac.

I, možda najvažnije – da je jedino što mogu da kontrolišu i za šta su odgovorni ono što rade oni sami. I da je zato važno da uvek postupaju onako kako osećaju da treba. I po cenu razbijenog nosa s vremena na vreme.

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, registrujte se i razmenite svoja iskustva sa ostalim članovima!

Izvor:mondo.rs

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se