Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Matura / Srednje škole

Velika matura već na kraju školske 2018/2019 godine?

Velika matura već na kraju školske 2018/2019 godine?

U planu je da se velika matura polaže na kraju školske 2018/2019. godine. Precizirano je da će na ovaj ispit izaći generacija učenika koji su trenutno u drugom razredu srednje škole.

“Pre nedelju dana dobili smo pozitivan stav Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje u vezi sa uvođenjem velike mature. Ne može biti primarni uslov materijalni interes fakulteta, ne može se ucenjivati, velika matura mora da bude kruna školovanja“, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević, u emisiji “Prosveta ima reč”, koju je na početku ove godine pokrenula Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.srednje-skole-matura

Ako se pogleda document pod nazivom „Strategija razvoja obrazovanja Srbije do 2020. godine”, u planu je da prijemne ispite na fakultetima zameni velika matura ( opšta, stručna ili umetnička ). Naravno to zavisi od toga koju školu đaci završavaju.

Opšta matura

Opšta matura ( koja obuhvata pre svega gimnazijalce ) ubuduće će davati pravo upisa na sve visokoškolske ustanove bez polaganja prijemnih ispita ( naravno izuzetak će uvek predstavljati studijske grupe poput umetničkih ).

Umetnička matura

Umetnička matura ( koja obuhvata sve učenike umetničkih škola) ubuduće će davati prohodnost na umetničke fakultete, a stručna ( koja obuhvata učenike srednjih stručnih škola ) pravo upisa na disciplinama koje se smatraju matičnim.
velika-matura Do ove strategije došlo se idejama koje za cilj imaju ojačavanje gimnazija po broju i kvalitetu đaka koji ih upisuju. Ovaj vid obrazovanja će postati glavni inkubator budućih studenata dok su srednje stručne škole zamišljene kao škole posle kojih će se učenici zapošljavati, a decenijama je takva situacija da se maltene čitava generacija đaka četvorogodišnjih srednjih stručnih škola upisuje na fakultete.

Bilo da ste učenik, roditelj ili profesor ova promena će bitno uticati na čitavu percepciju školstva.

Šta Vi mislite, da li je ova tranzicija po svojoj definiciji pozitivna ili ćemo se opet naći u nedovršenom sistemu u kome je zastupljeno više lepih želja a manje stvarnih unapređenja?

Ispod možete pogledati celo gostovanje ministra Šarčevića u emisiji “Prosveta ima reč”:

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se