Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Zanimljivosti

Zašto deca u Japanu SAMA IDU U ŠKOLU?

Zašto deca u Japanu SAMA IDU U ŠKOLU?

U Japanu je sasvim normalno videti šestogodišnju decu u uniformama, sa mesečnom kartom prikačenom na ranac kako jure kroz voz u potrazi za slobodnim mestom.

DRAGA NEPOZNATA ŽENO KOJA SI U PARKU DISCIPLINOVALA MOJE DETE

Nekada su u grupama, nekada sama, ali skoro nikada nisu u pratnji odrasle osobe. Japan je zemlja u kojoj je već 25 godina jedna od najgledanijih emisija na televiziji ona pod imenom Moj prvi zadatak: decu, od dve ili tri godine, šalju u prodavnicu a njihov put tajno prati kamera.

Devojčice učite da MISLE, a ne da se ŠMINKAJU!

Zbog čega su njihova deca toliko samostalna? Dwayne Dixon, kulturalni antropolog koji je u svojoj disertaciji pisao o japanskoj omladini, kaže da se ovde ne radi toliko o samostalnosti dece koliko o oslanjanju na zajednicu.

Deca u Japanu vrlo rano nauče da njihova zajednica funkcioniše tako da svaki njen član u nekom trenutku mora pomoći drugima, što posebno dolazi do izražaja u školi gde naizmenično čiste ili poslužuju ručak.

Dr Ješić: Deca se više ne igraju, pa svako drugo ima problem sa kičmom

Odgovornost za zajednički prostor u njima budi osećaj ponosa, s tim da nauče i posledice pravljenja nereda, jer će ga sami morati očistiti. Ovakvo se ponašanje primjenjuje u bilo kom javnom prostoru i zbog toga deca na ulici znaju da se mogu osloniti na zajednicu u slučaju nužde.

DRAGA NEPOZNATA ŽENO KOJA SI U PARKU DISCIPLINOVALA MOJE DETE

Tome, naravno, doprinosi i činjenica da Japan ima nizak stepen kriminala, ljudi jako često pešače od tačke A do tačke B, polovina stanovništva koristi javni prevoz, a vozači uvek daju prednost pešacima, kao i biciklistima.

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, registrujte se i razmenite svoja iskustva sa ostalim članovima!
Izvor: The Atlantic

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se