Podeli ovu vest

Izdvajamo za Vas / Saveti

Zašto su deca kod kuće najgora???

Zašto su deca kod kuće najgora???

Dođete po dete u vrtić/školu, vaspitačica, odnosno učiteljica puna reči hvale za vaše mezimče. Čuvaju ga baka/deka/rođaci/komšije, to je bez sumnje najbolje dete koje su upoznali. Ostane to zlatno dete sa mamom, i kao u filmu o gremlinima, pretvara se u pravo malo čudovište. Izvoljeva, ne sarađuje sa vama, ne odgovara vam na pitanja, baca se po podu, ima napade besa… dopunite samo čime vas sve „časti“ vaše čedovište

Kada sam objašnjenje ovog fenomena pokušala da nađem u stručnoj pedagoškoj literaturi nekoliko autora je sugerisalo da bi ovo, zapravo, trebalo da bude kompliment mami! Naime, pred mamom je dete to što je, bez ustezanja i bez pretvaranja, jer mami bezuslovno veruje. To ne znači da je vaše dete u suštini bezobrazno i razmaženo, već da se pred vama ne usteže da pokaže kada se oseća tako, kada je umorno ili preplavljeno nekom drugom vrstom emocija.

Pročitajte još…RODITELJI, PAŽNJA: Lekcije iz bontona koje svako dete mora da zna

Zamislite da vaše dete ima rezervoar energije koji se svakog jutra napuni i dete kreće kroz dan. Svaka promena mesta, svaka interakcija sa drugom decom ili odraslima, svaka snažna emocija, svaka fizička aktivnost prazni ovaj rezervoar. Uz to, imajte u vidu sa se u danima kada dete nije sasvim zdravo, ili kada se nije naspavalo, u dan kreće sa polupunim rezervoarom. Dok dođe iz škole, ili dok dođete po njega u vrtić, detetov rezervoar je već u crvenom. Poseban je problem što školska deca tokom čitavog dana akumuliraju umor i stres od školskih obaveza i izazova društva, i kući dolaze ozbiljno iscrpljena. Dodatni problem predstavlja činjenica da dete u školi uspeva da se bori sa svojim umorom, i samo kod kuće pokazuje loše ponašanje, što čini učitelje i druge osobe koje čine školski sistem i kroje ga ili bi trebalo da na njega utiču, potpuno nesvesnim problema. Roditelje ostavljaju da se izbore sa detetom koje je umorno, verovatno i gladno, a vrlo često ima i domaći.

nmirnoKako umor utiče na ponašanje:

– Tokom školskog dana detetov organizam akumulira stres i umor- Dete izlazi na kraj sa tim dok je u školi

-Kod kuće se opusti, daje sebi oduška i stres izbija kroz napade besa, nestašluka, razmaženosti… Roditelji ne razumeju u čemu je problem, a učitelji ne znaju da postoji problem.


Šta možete da uradite? 

1. Imajte razumevanja. Imajte ovo znanje u svesti kad god dete pokaže ovakvo ponašanje. Vi znate šta je uzrok, vi ostanite mirni i kad dete nije. Možda je tog dana posebno iritirano – razgovarajte o tome.
2. Obezbedite vreme za relaksaciju. Nemojte voditi dete iz vrtića pravo na sport ili hobi, nemojte školsko dete primoravati da odmah posle škole uradi i domaći. Dozvolite vreme za odmor, vreme bez aktivnosti, ili bez zahtevnih aktivnosti.
3. Ostanite sigurna luka: ako su pedagozi u pravu, i dete daje sebi oduška pred vama jer vam veruje, shvatimo to kao kompliment!

Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, registrujte se i razmenite svoja iskustva sa ostalim članovima!

Izvor:divnamama.com

Podeli ovu vest

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Mozete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Izgubljena šifra

Registruj se